Mihkelson: Moskva avaldustesse tuleb suhtuda rahulikult

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relva-SS veteranide kogunemine Sinimägedel.
Relva-SS veteranide kogunemine Sinimägedel. Foto: Sergei Stepanov

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson on seisukohal, et sellistesse avaldustesse nagu Moskva kriitika Sinimägede mälestusürituse kohta tuleb suhtuda rahulikult ning neid mitte üle tähtsustada.

«Ajalugu, eriti Teise maailmasõjaga seonduv on tänase Venemaa rahvusliku identiteedi üks kesksemeaid telgesid, kuid see on erinevalt vabast maailmast kahjuks looritatud stalinistliku ajalookäsitlusega,» ütles Mihkelson Postimees.ee’le.

«Kui Venemaa on võtnud omaks süü Katõni veretöö eest, siis mis takistab neil ajaloolisi fakte tunnistamast Balti riikide puhul,» küsis ta.

«Eesti on alati üles näidanud valmisolekut kahepoolsete suhete normaliseerimiseks Venemaaga. See valmisolek on ka praegu, sest ainuüksi allakirjutamist ootavaid majanduslepinguid on terve rida,» rääkis Mihkelson.

«Kuid püsivalt heanaaberlikke suhteid saab rajada siis, kui mõlemad pooled seda tegelikult tahavad ning kui üks pool ei dikteeri teisele ette tingimusi. Nagu ütlesin, meie oleme valmis,» kinnitas ta.

Moskva kritiseeris esmaspäeval Eesti võime selle eest, et nad ei keelanud veteranide kokkutuleku korraldamist Sinimägedes.

«Me ootame, et rahvusvaheline üldsus ja organisatsioonid teevad selle põhjal objektiivsed järeldused, mis Eestis praegu toimub,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko.

Tema hinnangul on taolise kokkutuleku lubamine solvang natsismiohvritele ja kõigile neile, kes aitasid Euroopat vabastada «pruunist katkust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles