Suuremad linnad jätsid tänavavalgustuse põlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Kui väiksemad Eesti linnad otsustasid suveperioodiks tänavavalgustusest loobuda, siis suuremad jätsid lambid üldjuhul põlema, põhjendades otsust eelkõige elanike turvalisuse vaatenurgast.

Tänavavalgustuse jätsid suveks tööle Rakvere, Viljandi, Tartu, Kuressaare ja Valga linnavalitsused. Võrus ja Pärnus kasutatakse aga erilahendusi ja pimendamise kasuks otsustasid Narva ja Kohtla-Järve.

«Seda on küll varasematel aastatel arutatud, kuid ei ole peetud õigeks eelkõige turvalisuse seisukohalt,» sõnas Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev.

«Kui mõelda osalisele väljalülitamisele, siis millises piirkonnas on see põhjendatud ja millises mitte? Ka sellele küsimusele pole ühest vastust.»

Abilinnapea toonitas siiski, et uute liinide ja valgustite ehitamisel püütakse arvestada võimalusega, et edaspidi saaks valgustust välja lülitada osaliselt või rakendada muid elektroonilise juhtimise süsteeme.

Elanike turvalisuse argumendi tõstis esile ka Kuressaare pressiesindaja Silver Saluri.

«Linnale on tähtis eelkõige elanike ja külaliste ohutus öisel ajal, eriti veel suvehooajal, kui Kuressaares on liikumas palju rahvast,» selgitas ta.

Võrus töötab tänavavalgustus ka suvisel ajal, kuid energiat säästetakse erilahenduse abil: osade postide otsas lülitatakse elekter välja, misläbi hoitakse kokku umbes 25 protsenti elektrienergiast.

Säästetav raha soovitakse investeerida koolide ja lasteaedade ümbruses olevate ülekäiguradade valgustusse, mis suurendab tuntavalt nende kohtade ohutust.

Pärnus süttib valgus aga automaatselt fotosilma abil, sest Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna spetsialisti Jaan Põlma sõnul ei ole mõnetunnise pirnide põlemise arvelt mõtet kokkuhoidu otsida – pimendamisest võib hoogu juurde saada kuritegevus.

Tartus linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Andres Pooli sõnul pimendamist ei ole, kuid mängitakse hämaraga. Kui linnas on öösel tuled kustus, siis on tema sõnul tegemist rikkega.

Suurematest linnadest lülitasid tänavavalgustuse välja Narva ja Kohtla-Järve. Narva loodab niimoodi säästa umbes 200 000 ja Kohtla-Järve 97 000 krooni.

Postimees.ee päringule pole veel vastust saatnud Loksa, Paldiski, Saue, Tallinn, Narva-Jõesuu, Sillamäe, Paide ja Haapsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles