Hardo Pajula: kolmas moodne projekt

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Postimees.ee

Paar aastat tagasi peatus käsikäes jalutava noorpaari kõrval auto, mille aknast väljapistetud ruuporist kostis ähvardavalt: «Laske kätest lahti! See on moslemite piirkond!» Et tegevuskohaks polnud mitte Kandahār, vaid Ida-London, siis pidasid romantikahuvilised promeneerijad seda esialgu halvaks naljaks, kuid nende eksimus tehti neile kohe selgeks.

Asjaolu, et möödunud aastal pisteti 19-aastane Jamal Uddin koos oma semudega šariaadi jõustamise eest pokri, viitab sellele, et vähemalt praegu kehtivad ka Briti saarte eksootilisemates nurkades veel krooni seadused. Ent «moslemi patrullid on uue ajastu märgiks», kommenteeris nimetatud kohtuasja ekstremismivastase mõttekoja Quilliam asutaja Maajid Nawaz, kes selle sajandi alguses ise islami radikaalina Egiptuses süüdi mõisteti. Nawazi sõnul annavad Süüriast ja Iraagist tagasi pöörduvad islamiäärmuslased šariaadipolitseile peagi senisest tunduvalt vägivaldsema ilme.

Ida-Londoni praeguse olukorra taga on majandus- ja poliitilise eliidi aastakümnetetagune konsensus. Sisserännu väravad avanud kokkulepe rajanes kahel võtmeoletusel: immigrante ei saa olema palju, ja et nende tuleku peapõhjuseks oli lühiajaline tööjõudefitsiit, siis jääb enamik nendest riiki vaid piiratud ajaks. «Keegi ei arvanud, et sotsiaalhoolekanne kord ka neile laieneb,» kirjutas Christopher Caldwell, «mõte, et nad võiksid jääda oma lõunamaiste külade, klannide, turuplatside ja mošeede kommete juurde, tundus juba liiga kentsakana.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles