Eesti tervishoiueksperdi tööd Afganistanis tunnustati NATO medaliga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Raisma NATO medalit saamas.
Anu Raisma NATO medalit saamas. Foto: Välisministeerium

Täna tunnustas NATO Eesti tervishoiueksperdi Anu Raisma tööd tervishoiuvaldkonna arendamisel Helmandis NATO rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude medaliga.

Tsiviilmissiooni Afganistanis lõpetavale Anu Raismale andsid medali üle Ühendkuningriigi kaitseväe kolonelleitnant Jonathan Cox ja Ameerika Ühendriikide merejalaväe kapten Saleem Khan, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Anu Raisma avaldas heameelt, et on saanud anda oma panuse Eesti esindajana Afganistani elanike tervise ja elutingimuste parandamisse.

«Arstiabi kättesaadavus on paranenud koostöös kohalike elanikega ning Helmandi provintsi ülesehitusmeeskonna ja teiste rahvusvaheliste partneritega,» sõnas Raisma. «Iga tänulik naeratus annab kinnitust sellest, et meie abi on oodatud ning peame oma tegevust jätkama,» lisas ta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on tervishoiueksperdi lähetamine Afganistani Eesti üks olulisemaid tsiviilmissioone ning rahvusvaheline tunnustus on märk sellest, et Eesti panust Afganistani ülesehitamisel hindavad kõrgelt ka meie partnerid.

«Eesti tervishoiueksperdi töö tulemusel oleme suutnud vaatamata keerulisele julgeolekuolukorrale aidata arstiabi arengut Helmandis oluliselt edasi viia,» lausus välisminister. «Eesti jätkab panustamist Afganistani tervishoiuvaldkonna arendamisse,» lisas ta.

Paeti sõnul on Helmandi provintsi ülesehitusmeeskond koostöös provintsi tervishoiuametiga taasavanud mitmed meditsiiniasutused ning samuti on suurenenud riiklikus tervishoiusüsteemis töötav meditsiinipersonal ja paranenud ka infrastruktuur. «Helmandi provintsi elanike usalduse kasvu riigi meditsiinisüsteemi suhtes näitab ka see, et üha rohkem inimesi on hakanud pöörduma erakliinikute asemel riiklikesse raviasutustesse,» lisas ta.

Eesti tervishoiuekspert töötab Helmandi provintsis Lashkar Gah' linnas Ühendkuningriigi juhitavas provintsi ülesehitusmeeskonnas alates 2008. aasta märtsist. Anu Raisma töötas Eesti tervishoiueksperdina Afganistanis 2009. aasta märtsist kuni käesoleva aasta juulini.

Raisma asemel hakkab Helmandi provintsi tervishoiuvaldkonna arendamist koordineerima Priit Paju. Kuni 2009. aasta märtsini töötas Eesti tervishoiueksperdina Afganistanis Argo Parts. Eesti tervishoiuekspert on lähetatud Afganistani välisministeeriumi ja MTÜ Mondo koostöös.

Eesti tervishoiuekspert viib Helmandis ellu Eesti arengukoostööprojekte, korraldab teiste rahastajate tervishoiuprojektide realiseerimist ning nõustab Helmandi provintsivalitsust tervishoiusüsteemi arendamisel. Tervishoiueksperdi põhiliseks tööülesandeks on Helmandi provintsi meditsiiniasutuste võrgustiku, kiirabi ja muu tervishoiuvaldkonna ülesehitustöö koordineerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles