Rõivas ei välista avalikku joomist lubava seaduse täielikku ümbervaatamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholitarbimine avalikus kohas.
Alkoholitarbimine avalikus kohas. Foto: Meelis Meibaum / Virumaa Teataja

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et ei välista avalikku joomist lubava seaduse täielikku ümber vaatamist, samas kui siseminister Hanno Pevkur ei poolda ka tagasi täieliku keelu poole pöördumist. 

Peaminister Taavi Rõivas ütles valitsuse pressikonverentsil, et valitsuse eesmärk on, et inimesed tarbiks alkoholi vähem, mitte rohkem. «Ma ei välistaks seda, et me peame tunnistama, et 2011. aastal, ammu enne meie valitsuse kokku tulekut seaduseks saanud eelnõu tuleb täiesti ümber vaadata. Kui me seda teeme, teeme seda koos, arutades sotsiaaldemokraatidega ühiselt kõik mõjud läbi ja otsustades koos,» rääkis peaminister.

«See seadus pole kunagi öelnud, et lausaline joomarlus avalikus kohas on tolereeritud. Seda on avalikkuses tihti nii mõistetud. Samas, kui avalikkus seda nii mõistab ja see on õiglustundega jämedas vastuolus, ei saa valitsus jätta sellele reageerimata,» ütles Rõivas.

«Kas kõige parem tee on tagasi minna algse seaduse juurde, lausaliselt keelata igasugune avalikus kohas joomine ära, või suudame [..] leida parema lahenduse, näitab aeg. Peame püüdlema lahenduse poole, mis on kooskõlas meie kõigi õiglustundega,» kinnitas Rõivas.

Siseminister Hanno Pevkur ütles, et nagu enamik Eesti inimestest, taunib ka tema avalikus kohas alkoholitarbimist. «Ükski seadusmuudatus pole tehtud eesmärgiga propageerida alkoholi tarbimist,» rõhutas ta.

Pevkur nentis, et seadusmuudatus võeti tõesti ühiskonnas vastu sõnumina, et minge välja ja hakake jooma. Samas pole politseistatistika andmetel alkoholiga seotud väärtegude arv kasvanud.

«Aga selge on see, et kõiki häirib, kui keegi kuskil tänaval demonstratiivselt joob, laaberdab või ebatsensuurselt käitub alkoholijoobes. Selle tõttu ma usun, et on igati mõistlik arutada, kuidas olukorda muuta.»

«Järelikult ühiskond polnud selliseks muudatuseks valmis, parlament peab koos valitsusega olukorda arutama ja leidma sobivaima lahenduse.»

«Samas ka mina endise justiitsministrina ning põhiõiguste tugeva pooldajana ei tahaks pendlit teisele poole totaalselt keerata – et need inimesed, kes tsiviliseeritult tahavad minna piknikku pidama, ei tohiks seda enam teha, soovi korral ühte siidrit või veini kaasa võtta,» rääkis Pevkur.

«Meid häirib iga kuritarvitus. Meid häirib liiklushuligaan samamoodi: kiirust ei tohi ületada, ikkagi mõni ületab,» ei pidanud ta seadusmuudatust tegelikult valeks, vaid soovis jõuda mõistliku lahenduseni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles