Kouchner: Venemaa võib sihtmärgiks võtta teisigi naaberriike

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Bernard Kouchner
Prantsuse välisminister Bernard Kouchner Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa välisministri Bernard Kouchneri hinnangul võib Venemaa oma pilgu pöörata ka teiste naaberriikide, nagu Ukraina ja Moldova, poole.

Raadiojaam Europe 1 küsis, kas Venemaa hakkabki nüüd seisma läänega silm silma vastu, selle asemel et teha koostööd, vahendas Reuters. 

Kouchneri sõnul pole see võimatu. «Kordan, et see on väga ohtlik,» lisas ta.

Ukraina ja Moldova kõrval tõi välisminister võimalike ohupiirkondadena välja ka Krimmi.
Prantsusmaa välisministri sõnul ei saa aktsepteerida rahvusvaheliste seaduste ja julgeolekulepingute rikkumist ning naaberriigi territooriumile tungimist relvade abil.

«Ta (Venemaa) on rahvusvaheline lindprii. See pole ainult Euroopa Liidu arvamus,» rääkis Kouchner.

Vastates küsimusele võimalikust etnilisest puhastusest ütles Kouchner, et loodettavasti ei toimu see üleöö, vahendas AP.

«Kuid on olemas tõendeid, et sõjavägi peletab minema osseete, kes toetavad Gruusiat ning see on kindel meetod, jah, etniline puhastus toimub.»

Prantsusmaa on Euroopa Liidu eesistujamaa, Kouchner on mänginud juhtivad rolli Vene-Gruusia kriisi leevendamisel.

Järgmisel esmaspäeval Brüsselis toimuval ELi tippkohtumisel soovitab Prantsusmaa keskenduda sammudele, mida 27 riiki saavad teha Gruusia aitamiseks ja arutada ELi ning Venemaa suhete tulevikku.

Vastates küsimusele võimalikust etnilisest puhastusest ütles Kouchner, et loodettavasti lei toimu see üleöö. «Kuid on olemas tõendeid, et sõjavägi peletab minema osseete, kes toetavad Gruusiat ning see on kindel meetod, jah, etniline puhastus toimub.»

Krimmi poolsaarel Sevastopolis asub Venemaa Musta mere laevastiku baas, mille rendileping kehtib 2017. aastani. Ukraina president Viktor Juštšenko ärritas Moskvat hoiatusega mitte pikendada kõnealust lepingut.

President Dmitri Medvedev hoiatas Moldovat Gruusia vigade kordamise eest. See tähendas jõu kasutamisest loobumist kontrolli saavutamiseks Transnistrias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles