Kalevi staadion säästab üldkasuliku töö abil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜKT Kalevi staadionil.
ÜKT Kalevi staadionil. Foto: Peeter Langovits

Juba aastaid lihtsamate tööde juures üldkasulikule tööle (ÜKT) mõistetud karistusaluste abi kasutav Kalevi staadion peab saadavat kasu märkimisväärseks.

Staadioni juhataja Raimo Nõu sõnul on ÜKT tegijad suureks abiks, eriti olukorras, kus riik ega linn seltsi tegevust ei toeta.

«Me saame selle abil tehtud väga palju haljastustöid. Saame hoida kokku remondikulusid tänu sellele, et siin on mehed, kes neid teemasid valdavad,» loetles Nõu süüdimõistetute tasuta tehtavaid töid.

Tema sõnul on staadionile tööle sattunud väga erinevate oskuste ja taustaga inimesi. Kõiki neid püütakse rakendada erialastesse tegevustesse. Näiteks on staadionile sattunud omi töötunde tegema häid ehitusspetsialiste.

«Ehitustöölised on väga palju asju meil valmis ehitanud, värvinud, pahteldanud, veetöid teinud. Siin on ikka päris mitmekülgsed tööd ära tehtud,» rääkis Nõu.

Vähesemate oskustega mehed on pandud rohima ja koristama.

«Kui mul ei oleks ÜKT mehi muru niitmas või haljastustöid tegemas, siis ma lihtsalt jätaks selle tegemata. Võib-olla kõrguks siin poolemeetrine hein platsidel, niidaksime seda lihtsalt harvemini,» kõneles staadioni pealik

Hetkel on Kalevi staadionil kokkulepe ligi 50 ÜKTga karistatud inimesega. Igapäevaselt käib neid kohal siiski vähem. Näiteks kolmapäeval töötas staadionil kolm noormeest.

Nõu märkis, et suurürituste eel on korraga kohal olnud ka tosin inimest ning eelmise aasta tantsupeo eel korrastas territooriumi 20 inimest.

Võrreldes nelja-viie aasta taguse ajaga, kui spordiseltsi ja kriminaalhoolduse koostöö algas, on areng olnud juhataja hinnangul märgatav. «Algul käis siin tööl paar-kolm inimest, nüüd oleme üritanud rakendada neid inimesi päris palju.»

Raimo Nõu soovitas ÜKT töölisi ka teistele spordikeskustele. «Suurel territooriumil, kus on palju selliseid lihtsamaid töid, on see väga hea võimalus. Ei tea, palju teised spordibaasid seda kasutavad, ent siin on suur potentsiaal.»

Suuri muresid pole tema teada staadionil süüdimõistetutega esinenud.

«Paar korda on sattunud siia lauta lammaste sekka ka mõni hunt. Meie kõige suurem kahju ongi, et mõnikord on tööriistad kadunud ja mõned vahendid on natuke liiga lihtsalt katki läinud,» sõnas Nõu.

Staadionile on tööle võetud töömees, kes ÜKT-mehi jälgib ja juhendab - paneb nad tööülesannet tegema, ise samuti tööd kaasa tehes ja kontrollides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles