Meremuuseum ei ole Estonia visiirist huvitatud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul ei oleks muuseum praegu huvitatud 20 aastat tagasi uppunud parvlaeva Estonia vöörivisiiri eksponeerimisest, pealegi poleks muuseumil selle jaoks ka kohta.

«Kui nüüd hästi meenutada, siis on Estonia vöörivisiiri eksponeerimine siin-seal jutuks tulnud, kuid kindlat veendumust mul küll ei ole, et see peaks meremuuseumis olema,» ütles Dresen Postimehele.

Merepõhjast ülestõstetud vöörivisiir asub praegu Rootsis Stockholmi lähedal kinnises sõjaväebaasis ning Dreseni hinnangul võiks see sinna ka jääda. «Ma olen piltide pealt näinud, et visiiri on seal ilusasti angaaris hoitud ja sinna võiks ta vabalt ka jääda. Asi polegi niivõrd selles, et tegemist on niivõrd suure tragöödiaga seotud esemega, kuid igal asjal on oma aeg ja ma leian, et visiiri meie muuseumisse toomine poleks enam hea mõte,» lausus ta.

Visiiri meremuuseumisse toomine võiks Dreseni hinnangul kõne alla tulla siis, kui seda tahetaks Rootsis mingil hetkel näiteks vanarauaks lõigata. «Siis me peaksime visiirile siin samaväärse koha leidma. Lennusadama angaar oleks aga visiiri eksponeerimiseks välistatud. See ei oleks tehniliselt teostatav, kuna angaari seinadesse aukude lõikamine visiiri sissetoimetamiseks pole vastuvõetav,» lausus ta.

Dresen lisas, et meremuuseumis on juba olemas Estonia päästeparv ja päästepaat ning muud laevalt pärinevat varustust, seega on laevahukuga seotud esemed muuseumis juba eksponeeritud.

Dreseni sõnul ei oska ta täpselt öelda, miks otsustati Estonia visiir pärast selle merepõhjast ülestõstmist just Rootsi viia. «Visiiri tõstis üles Soome laev. See oli aeg, kui Eesti käest ei kiputud väga midagi küsima ja küllap keegi lihtsalt otsustas, et visiir viiakse Rootsi,» märkis ta.

Soome jäälõhkuja Nordica tõstis Estonia 55-tonnise vöörivisiiri merepõhjast üles 18. novembril 1994, ligi kaks kuud pärast laeva uppumist. Visiir lebas uppunud laevast kahe kilomeetri kaugusel lääne pool. Nordica toimetas visiiri esialgu Soome Hanko sadamasse, kust see hiljem Rootsi viidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles