Estline nädal enne tragöödiat. ja hiljem

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Estonia
Parvlaev Estonia Foto: EPA PHOTO / LEHTIKUVA/ap/scanpix

Nädal enne Estonia hukku terendas võimalus, et Eesti muudab oma viisasüsteemi nii, et parvlaevaga Tallinna saabunud rootslane saab üheks ööks kohale jääda päris ilma viisata.

Laevafirma Estline purjetas pärituules ning tema Tallinna-Stockholmi liinil seilavat reisilaeva saatis maine, et selle autotekile pole eales võimalik vaba kohta saada. Täiuslikku õnne tumestas üksnes Eesti telefoniliinide kehv kvaliteet, mis takistas piletite broneerimist Tallinna ja Stockholmi vahel: arvutisse löödud tähemärk jõudis kohale viie sekundiga ja kõned katkesid.

Viis aastat varem Rootsi kaubalaevafirma Nordström&Thulin ja Eesti NSV transpordikomitee asutatud laevafirma oli just välja kasvanud sünnijärgsetest raskustest. Rootslastest meeskonnaga seotud kulud olid kurnavalt suured, sest enne Eesti vabanemist kasutati arveldamisel ENSVs käibinud rubla, mille väärtus sulas sõrmede vahel justkui lumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles