Kalmistu väravasse pääseb vaid üle muru

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siselinna kalmistult kaitseväe kalmistule  pääseb mööda sellist teed, mis on läbitav vaid suvisel kuival ajal.
Siselinna kalmistult kaitseväe kalmistule pääseb mööda sellist teed, mis on läbitav vaid suvisel kuival ajal. Foto: Artur Sadovski

Tehnika tänava ja Filtri tee ühendustee rajamisel ehitati valmis isegi bussipeatused, mida läheb vaja alles paari aasta pärast, kuid jäeti tegemata jalgtee, mis viiks sealtpoolt Siselinna kalmistule.


Tõsi küll, tee-ehitajad on pannud asfaldi ühe kalmistumüüris asuva väravani, kuid see värav on läbi aegade külastajatele suletud olnud ja nii jääb see ka edaspidi. Kalmistule pääseb mõnikümmend meetrit eemal asuva jalgvärava kaudu. Sealtkaudu sisenemiseks tuleb minna üle tee-ehituse käigus tekkinud äbariku muruplatsi ning liikuda mööda niiskuse toimel tekkinud sügava liivaaugu serva.

Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevase sõnul uue tee projekteerijad kalmistuga ühendust ei võtnud ja nii saigi lahendus pisut kummaline. Lukuga suletud värav on tema sõnul autovärav, mis tehakse lahti vaid erijuhtudel.

«Kalmistu probleem on vanad suured puud, mille oksad murduvad nii tormide käes kui lihtsalt oma vanuse tõttu ja nendele ligipääsemiseks on vaja suurt ja kõrget autotõstukit. Sellised masinad Toonela tee poolt kalmistule ei pääse ja Herne tänava pool on tee nende jaoks liiga kitsas. See värav ongi selline varuväljapääs, kust tõstukid vajadusel sisse saavad,» rääkis Taevas.

Autoväravat tema sõnul lukust lahti jätta ei saa, sest nagu elu on näidanud, on siis varsti mõni pidutsev noorteseltskond oma autoga kalmistul rahu rikkumas. Küll aga lubas Taevas mõelda suunaviida peale, mis jalakäijad mõnekümne meetri kaugusel asuva põõsaste varju jääva jalgväravani juhataks.

Siselinna kalmistu tagumist jalgväravat kasutavad ka need, kes sealtkaudu kaitseväe kalmistul käivad. Ühelt kalmistult teisele pääsemiseks tuleb minna ligi sada meetrit kõrge umbrohu sees kulgevat rada. Taevase sõnul ei saa seal rääkida isegi mitte jalgteest. Tegemist on soise tühermaaga, kust vaid suvel kuivade ilmadega läbi pääseb.

Kuna tänav, mis sealpool liikumise võimalikuks muudab, valmis alles tänavu, ei kerkinud varem üles ka küsimust, kas ja kuidas inimesed sealtkaudu liikuda saavad. Kalmistu juhataja arvas, et kui on näha, et inimesed tahavad sealtkaudu ühelt kalmistult teisele liikuda, siis võiks linn sinna ju ühe jalgtee ehitada.

Tallinna Kalmistute territooriumilt jääb kahe surnuaia vaheline ala välja. Taevase teada on tegemist linna maaga, nii et sinna ühe jalgtee rajamine ei peaks probleeme tekitama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles