Videolugu: Postimehe fotograaf lennukis, mille Soome hävitajad kodumaale tagasi saadavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Oleme sisenenud Soome õhuruumi,» teatas piirivalve lennukis reisisaatja hetk enne seda, kui Soome lahe kohal side ära kadus ning Eesti ja Saksa fotograafid nutma hakkasid.

Ei hakanud keegi loomulikult nutma. Õhusõit oli osa Ämari lennubaasis toimuvast õppusest. Õhuväelased harjutasid, kuidas eksinud lennukit viisakalt koju tagasi suunata.

Postimehe fotograaf Erik Prozes, kes NATO õppesõidust osa võttis, ütles, et pigem oli sõit rahulik ja turvaline nagu Disneylandi karussell (vaata videot üleval). Nagu tahetaks Eesti ja Saksa fotograafide abil meile tegelikult näidata: NATO on siin!

Õhuväe ülem Jaak Tarien rõhutab, et «eksinud» lennuk, mis Soome õhuruumi kogemata sisenes, on sõbralik ja heatahtlik. Et õppused ei viita idapoolse naaberriigi võimalikule tegevusele.

Stsenaariumi panid paika sakslased Ramsteini-nimelisest õhuväe baasist: side- ja navigatsioonivahendite rikkega lennuk eksib võõrasse õhuruumi. Sealt lähevad tema juurde Soome hävitajad, et ta viisakalt suunata kodumaa poole, kust ta võtavad üle Saksa hävitajad.

Tarieni sõnul huvitavadki Eesti õhuväge eelkõige «õhk-õhk» õppused ehk õhus toimuv aktsioon. Arvestades pingeid Euroopa Liidu välispiiril on stsenaarium väga leebevõitu, aga Eestil pole Tarieni sõnul meie õhuruumi pärast liialt ka muretseda tarvis.

Sel aastal on Vene õhusõidukid piirist «üle astunud» vaid neli korda. Samas on Soome laht, ja seega ka rahvusvaheliste vete ala, kitsas. Kuigi piiririkkumine ei ole Tarieni sõnul ohtlik, on see taunitav.

Ämari õhubaasi tuli õppustel osalema või neid jälgima külalisi näiteks ka Hispaaniast, Kreekast ja Rootsist:

Kolme kuu pärast tulevad Ämari baasi Saksa hävitajate asemel Hispaania õhusõidukid. Hispaania piloot Fernandez Ambel kuulas juba praegu maad. Tema sõnul on Eestis õhu patrullimine midagi uut, sest kunagi varem ei ole ta seda lumiselt külmas riigis teinud.

Juba praegu vaatab ta ootusärevalt baasis ringi. Ambeli Moróni-nimelises baasis on 25  Eurofighter hävitajat. Ja nende baas on loodud vaid õppusteks.

NATO õppustel Ämari baasis osalesid soomlased, rootslased, kanadalased, portugallased, hollandlased, tšehhid, britid, ameeriklased ja sakslased. Kokku lendab kahe päeva jooksul Eesti õhuruumis 24 õhusõidukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles