Raul-Allan Kiivet: unistus universaalsest terviseloost

Raul-Allan Kiivet
, TÜ tervishoiukorralduse professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul-Allan Kiivet 1960-2021.
Raul-Allan Kiivet 1960-2021. Foto: Liis Treimann.

Meie praegune E-tervis tuleviku tervishoidu ei võimalda, kui me ei alusta sihi­pärast teadus- ja arendustööd, mis eristaks olulise tervise­informat­siooni eba­olu­lisest, kirjutab TÜ tervis­­hoiu­korral­duse professor Raul-Allan Kiivet.

Sellest on kakskümmend aastat, kui president Lennart Meri innustas meid otsima oma Nokiat. Igatsus suure ja ilusa järele püsib ja kuna IT-riik Eesti arendab teaduspõhist majandust, on otsitava nimetuseks nüüd nutikas spetsialiseerumine.

IT-vallas on konkurents tohutu ja massiga siin ei löö. Uute äppide ja vidinate müügiedu on üürike ja ühekordne müügitehing pole nutikas. Nutikas on toota tarkvara, mida teised (loe suured) teha ei suuda. Eesti eelisteks ITs on isikukood, X-tee ja väike rahvaarv, mis võimaldavad välja töötada ainulaadseid isikupõhise terviseinfo analüüsimeetodeid, mis pole võimalikud mujal Euroopas ega üheski suurriigis, kus aga neid lahendusi pikisilmi oodatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles