Kapo: me ei näe mälestusüritustes midagi taunitavat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus kokkutulekust Sinimägedes kolme aasta eest
Fotomeenutus kokkutulekust Sinimägedes kolme aasta eest Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitseiameti kinnitusel ei näe nad Sinimäe mälestusüritustes midagi taunitavat, kuid samas toonitati, et mistahes õiguserikkumised ei jää tähelepanuta.

Kaitsepolitseiameti büroojuhi Martin Arpo sõnul on Sinimäe sõjaveteranide mälestusüritused on toimunud seaduslikult ja ilma konfliktideta aastast 1994. 

Tema väitel on teistes riikides on sarnaseid kokkutulekuid toimunud aastakümneid.

«Kaitsepolitseiamet ei näe sellistes mälestusüritustes midagi taunitavat, sõltumata sellest, millise rindepoole sõjameestega on tegu,» sõnas ta.

Arpo kinnitusel on kokkutulevate rindemeeste seostamine okupatsioonirežiimide inimsusevastaste kuritegude või sõjakuritegude ülistamisega sisuliselt desinformatsioon.

Arpo sõnul on kaitsepolitseile teada, et Notšnoi Dozori liikmete poolt kokkutuleku läheduses registreeritud miitingu tellimise ja rahastamisega on seotud Venemaa riikliku nn kaasmaalastepoliitika aktivistid Dmitri Kondrašov ja Andrei Zarenkov ning nendega koostööd tegev Venemaa parlamendi ülemkoja Föderatsiooninõukogu liige Boris Špigel.

«Miitinguga loodetakse provotseerida või lavastada Venemaa telekanalitele konflikte kokkutulekust osavõtjate ja väidetavate «antifašistide» vahel ning moonutada avalikkuse ees mälestusürituse sisu,» sõnas ta. «Kuna Eestis on põhiseadusega tagatud sõnavabadus ja kogunemisvabadus, ei ole ka Notšnoi Dozori miitingu korraldamises seni midagi seadusevastast.»

Küll kinnitas Arpo, et mistahes õiguserikkumised ei jää tähelepanuta.

«Usume siiski, et valdav osa inimestest on piisavalt targad, et mitte provotseerida teisi ega lasta ennast provotseerida,» lisas ta.

20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranide kokkutulek toimub laupäeval kella 11 – 17 Põrguaugu (Grenaderide) mäel ning selle korraldab 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi Veteranide Ühendus.

SSi ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miiting toimub laupäeval kella 9.30 – 13 Tornimäe ja Põrguaugu mäe vahelisel alal ning selle korraldamise taga on Öine Vahtkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles