Vahipataljoni aega teenima suundunuid tabas üllatus

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsealused saabumas Vahipataljoni. Illustratiivne foto.
Kutsealused saabumas Vahipataljoni. Illustratiivne foto. Foto: Heiki Rebane / BNS

Vahipataljoni aega teenima suundunud noormehed avastasid nädala algusel, et neil tuleb sõita Tapale või Jõhvi.

Alanud nädalal asus ajateenistuskohustust täitma üle 1100 noormehe ning vabatahtlikuna ka kaheksa neidu.

Neist osa suundus möödunud esmaspäeval Tallinnasse Vahipataljoni teadmisega, et hakkavad seal aega  teenima.  

Siis selgus aga, et Vahipataljoni kolimise tõttu suunatakse nad hoopis Tapale ja Jõhvi. «Teadmata, kuhu satuvad, asusid noored bussidesse ja sõitsid Tallinnast välja,» kirjutas Postimehele üks lähedase kaitseväkke saatnud inimene. Tema sõnul oli pataljonides suur segadus.

 Kaitsevägi kinnitas, et osa sõdureid suunati edasi teenima Tapale 1. jalaväebrigaadi allüksustesse - luurekompaniisse, staabi- ja sidekompaniisse ja tagalapataljoni.

Osa sõduritest alustasid teenistust 1. jalaväebrigaadi Viru jalaväepataljonis, mis asub Jõhvis.

«Tulevastele sõduritele oli varem teatatud teenistuskohaks Vahipataljon, kuid riigikaitse arengukava valguses tehtavad muudatused tingisid selle, et nende teenistuskohaks saab 1. jalaväebrigaad. Suunamisest uude üksusesse teavitati sõdureid Vahipataljoni saabumisel,» selgitas kaitseväe pressijaoskonna kapten Arvo Jõesalu.

Suunamine on seotud uue riigikaitse arengukavaga, mille raames Tallinnas paiknev Vahipataljon keskendub sõjaväepolitsei alasele väljaõppele ning tseremoniaalsete ülesannete täitmisele. «Oluline on siinkohal rõhutada, et kõik kaitseväe väeosad ja neis õpetatavad erialad riigikaitse jaoks on võrdväärselt olulised ning noortele meestele huvipakkuvad,» lisas Jõesalu.

Augustis alanud ümberorganiseerumine annab kaitseväele uue näo: amortiseerunud sõjaväelinnakud Tallinnas jäetakse maha ning põhiosa tulejõust koondub Tapale, Jõhvi ja Paldiskisse.

Kolm tühjaks jäävat kompleksi, neli valmivat kasarmut, 1440 uut kasarmukohta ja üle 300 teenistuspaika vahetava kaitseväelase või töötaja – see on lühikokkuvõte muutustest, mida kaitseväe reform ehk kahe jalaväebrigaadi loomine lähikuudel kaasa toob.

Harjumuspärastesse teenistuskohtadesse Vahipataljonis ja Logistikapataljonis pole ajateenijatel peagi enam asja. Aasta lõpuks kolivad logistikud Ämari lennubaasi linnakusse. Vahipataljon jääb aga jalaväekompanii võrra väiksemaks, sest viimane kolib Jõhvi. Alles jäänud Vahipataljoni üksused kolivad mereväebaasi Koplis ja hakkavad ette valmistama vaid sõjaväepolitsei üksusi. Lahingukool Meegomäel liitub Kuperjanovi sõjaväelinnakuga Võrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles