Eesti üliõpilaspiletiga alati bussisoodustust ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kümnendiku meist sõltub ühistranspordist.
Üle kümnendiku meist sõltub ühistranspordist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üliõpilaskondade liidu välja antav tasuta tudengipilet ei pruugi enam soodsamat bussipiletit anda, selle saavad bussifirma ja pankade kokkuleppe tulemusel tasulise ISIC-, ITIC- ja NPNK-kaardi omanikud.

15. augustil esitas Tartu ülikooli kehakultuuri teaduskonnas füsioteraapiat tudeeriv Kertu Alvre Viljandist Tartusse sõitvas Taisto bussis piletit ostes soodustuse saamiseks Eesti üliõpilaspileti, kirjutas Sakala. Bussijuht aga sõnas, et odavam pilet müüakse ainult neile tudengitele, kellel on NPNK- või ISIC-kaart.

Soodustused oma raha eest

Bussifirma Taisto liinispetsialist Jan Landrat ütles, et sooduspileteid puudutav muudatus jõustus firmas juba mais. Üliõpilaspileti, õpilaspileti ja pensionitunnistuse nende puhul sobimatuks tunnistamist põhjendas ta sellega, et Taisto on eraettevõte.

«Seni keegi sooduspileteid bussifirmadele ei kompenseerinud ja ettevõte maksis need ise kinni,» selgitas Landrat. «Oleme nõus, et õpilastele, üliõpilastele ja pensionäridele võiks müüa odavama pileti, aga eraettevõte ei saa riigi sotsiaalseid ülesandeid enda kanda võtta.»

SEB ja Hansapanga kaarte aktsepteerib firma Landrati sõnul sellepärast, et saab nõnda tulu. Täpsemalt olevat tegu kasuliku koostööga.

Tallinna—Tartu ja Tallinna—Rakvere—Narva liinil müüb Taisto siiski üliõpilas- ja õpilaspileti omanikele pileti soodsamalt. «Seal teeme seda konkurentsi pärast,» selgitas Jan Lendrat.

Päris kasutu üliõpilaspilet pole

GoBus on otsustanud tasuta jagatavate üliõpilas- ja õpilaspileti omanikele edasi soodustust anda. «Aktsepteerime veel mõlemaid,» kinnitas GoBus Läänemaa juht Andrei Mändla. Soodustust saavad ka ISIC-, ITIC- ja NPNK-kaardi omanikud.

Sama teeb bussifirma Sebe.

ISIC- (International Student Identity Card) ja ITIC-kaardi (International Teacher Identity Card) omanikud peavad Viljandist Tartusse sõites maksma pileti eest 75 krooni asemel 70.

ISIC-kaardi väljastamisõigus kuulubEesti üliõpilaskondade liidule (EÜL), kes allkirjastas 1993. aastal lepingu rahvusvahelise ISIC-keskusega ja sõlmis omakorda kümme aastat tagasi lepingu Ühispangaga.

Küsimusele, mis funktsiooni täidab tasuta antav üliõpilaspilet, ei anna selget vastust ei haridusministeerium ega EÜL. Tänavu delegeeris ministeerium selle pileti väljastamise EÜL-ile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles