Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Iga-aastane Jūrmala laulukonkurss toimub pealkirja «Uus laine» («Jaunais vilnis») all 2002. aastast. Eestlastest on senini olnud edukaim Uku Suviste, kes 2010. aastal saavutas kolmanda koha. Noorte lauljate konkurssi on peetud Jūrmalas varemgi. «Uue laine» eelkäija oli 1986. aastast toimunud Nõukogude Liidu noorte lauljate konkurss «Jūrmala». Sellel konkursil on eestlased pälvinud kaks esikohta. Kes?

2. UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv Užupis on Vilniuse linnaosa, mis kuulutas end iseseisvaks Užupise Vabariigiks 1997. aastal. Tõlkes tähendab see kohta teisel pool jõge. Vabariigil on oma president, põhiseadus, valuuta ja ka 12-liikmeline armee. Jõgi on olulisel kohal ka põhiseaduses. Selle esimene paragrahv ütleb, et inimesel on õigus elada ... jõe kaldal ja ... jõel on õigus voolata nende asupaigast läbi. Mis jõega on tegemist?

3. «Kas tunned maad, kus rahupäitsik / aedtarast tammub, tatsu teeb? / Kus päitsikut kui lüpsab näitsik, / aukiitus isakesel keeb? / Ei tunne veel? Kus sinu häll? / Kas kiikus nii kui isadel? / Ent laulgem nüüd ja ikka ka: / see maa ei ole meie isamaa.» Kelle luuletuse algusread?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles