Läti valijad ei selgitanud kindlat võitjat

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Jaunmārupes. Valimistulemused annavad praegusele võimukoalitsioonile võimaluse jätkata.
Valimisjaoskond Jaunmārupes. Valimistulemused annavad praegusele võimukoalitsioonile võimaluse jätkata. Foto: AP/Scanpix

Kui laupäeva õhtul avaldatud lävepakuküsitluse tulemused ennustasid senise paremtsentristliku võimuerakonna Ühtsus kindlat võitu, siis ametlikud valimistulemused andsid põhjust enam rõõmustada peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindava Koosmeele toetajatele. Just Koosmeel saavutas 23-protsendilise toetusega parima tulemuse Ühtsuse ees. Lõpuks jäi kahte erakonda lahutama veidi enam kui poolteist protsenti, mis parlamendikohtadesse ümberarvutatuna tähendab ühte kohta sajakohalises seimis.  

Tulemus andis mõlemale erakonnale enesekindlust kuulutada, et just nemad hakkavad juhtima uut valitsusliitu. Nii teatas Koosmeel, et nende Riia linnapeast esimees Nils Ušakovs, kes ise küll valimistel ei kandideerinud, on valmis võtma vastutuse Läti uue valitsuse juhtimise eest. «Meil pole probleeme koostöö tegemisel ühegi poliitilise jõuga, kuid mõnel poliitilisel jõul on probleeme meiega koostöö tegemisel,» ütles Ušakovs eile Läti ringhäälingu vahendusel.

Praegune peaminister Laimdote Straujuma aga teatas, et kohustus moodustada uus valitsus on just tema erakonnal Ühtsus, avaldades ka valmisolekut peaministrina jätkata. Poliitikavaatlejate sõnul pole tema jätkamine valitsusjuhina aga kindel isegi siis, kui senine valitsusliit jääb püsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles