Reformierakond: presidendi küsimustele on vastused ammu olemas

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Reformierakond teatas, et nende riigikogu fraktsioonist osaleb homsel parlamendi erakorralisel istungil enamik saadikuid ja seadust muudetakse kindlasti.


«Ka meie arvates on vabariigi presidendi küsimused suures osas põhjendatud ja töörühmad on uued lahendused leidnud - selle osas valitseb ju üksmeel, et vaba turgu, turuosalisi ja tarbijaid tuleb kaitsta olulist mõju omavate ettevõtete turu kuritarvituste eest,» rääkis Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Ta lisas, et monopolide hinnapiirangute seaduses on vast kõige positiivsemana kirjas põhimõte, et tulevikus saab inimestele toasooja hind alaneda. «Praegu on kodumaisel taastuvküttel põhinev toasoe näiteks Valgas 30 protsenti odavam kui Tallinnas - see on väga suur vahe,» ütles Michal.

Reformierakonna pikaajalises nägemuses on tema kinnitusel Venemaalt pärit gaasist sõltuvuse vähendamine oluline nii hinna mõttes, kui ka julgeolekule oluline samm. «Kindlasti on see oluline ka keskkonnale, kui suudame üha enam kasutada taastuvatest allikatest pärit küttematerjali, mis pealegi on oluliselt odavam juba täna kui gaas,» märkis Michal.

Teine oluline pool on Reformierakonna meelest see, et veehindade kontroll läheb konkurentsiametile, kes saab erapooletult hinnata vee hinna, investeeringute ja põhjendatud kasumi osakaalu. «Täna on selge, et Tallinn on taaskord silmapaistvalt halb näide, kus omavalitsus vajab raha ning ettevõte «pumpab» seetõttu oluliselt rohkem raha välja kui see tegelikult linnaelanike huvides on. Selliste ülikasumite ja samamoodi alainvesteerimise vastu saabki monopolide hinnapiirangute seadusega,» sõnas Michal.

Veel rõhutas Michal, et kindlasti ei tasu sellele, nagu igale teisele seadusele panna ebareaalseid ootusi. «See on vaid üks osa õigusruumist, mis on kommunaalteenuste ja energeetika osas vajalik, kindlasti see protsess jätkub - sügisel on kindlasti parlamendi arutlusteemade hulgas gaasivõrkude eraldamine selle importijast ja müüjast, et oleks tulevikus võimalik saada ka seal konkurents, mis tarbijate kasuks gaasi hinda alla suruks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles