Kupeldajate asemel saavad korterbordellides vahendustasu «maaklerid»

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostitutsiooni kaasatud naine üüritoas. Foto on illustratiivne.
Prostitutsiooni kaasatud naine üüritoas. Foto on illustratiivne. Foto: Hatzistavrou / Scanpix

Nüüd, mil majabordellid on laiali pudenenud paljudeks korterbordellideks, haldavad neid mitte kupeldajad, vaid «maaklerid», ütles psühhoterapeut ja MTÜ Eluliini juhatuse liige Eda Mölder, kelle sõnul tuleks seksiost Eestis täielikult ära keelata.

Eelmisel nädalal kirjutas Postimees, et majabordellide asemel on prostitutsioon koondunud korterbordellidesse. Mölder on ATOLL keskuses aastate jooksul nõustanud sadu prostitutsiooni kaasatud naisi ja inimkaubandusohvreid. Tema sõnul on skeem enamasti selline: korteri üürib prostituutidele välja nii öelda maakler, kes saab oma vahendustasud kätte mitte kupeldamise, vaid korterirendi eest. Nii et nüüd käib Eestis kõik palju peenemalt kui näiteks kümme aastat tagasi, mil Eestis olid suured bordellid, kus korraldasid elu kupeldajad. Nüüd on prostituudid pealtnäha iseseisvamad.

Ühe toa hind ööpäevas on Eestis umbes 50 eurot. Võrdluseks, Amsterdami punaste laternate tänaval maksab üks vitriiniga tuba 150 eurot päevas. Möldri sõnul peab umbes 40 protsenti naistest osa teenistusest kellegagi jagama – see tähendabki nüüd aina enam seda «maakleriteenust».

Möldri arvates peaks aga seksiostu täielikult ära keelema, et kaitsta vaimu- ja psüühikahäiretega noori, kes tihti just ohvriteks satuvad ja seda enda teadmata. Eestis on alaealiselt seksteenuse ostmine keelatud, aga täiskasvanud psüühiliste häiretega inimeselt mitte. Seetõttu annaks seksiostu täielik keelustamine võimaluse seksiostjaid karistada.

Möldri kogemuste järgi on Eestis umbes 90 protsenti prostituutidest psüühikahäiretega. Enamasti on need tekkinud psühhotrauma tagajärgedel. Näiteks enamikku neist on lapsena väärkoheldud.

Psüühikahäired võivad olla tekkinud enne seksiärisse sattumist või selle jooksul. Tihti aitab häirete tekkimisele kaasa ka mõnuainete tarvitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles