Ukraina juurtega ja Venemaa miljarditega Läti ärimees

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa miljardäril Andrei Bešmelnitskil on elamisluba Lätis ning ta ei soovi Balti riikides tehinguid tehes oma kodakondsusest rääkida, rõhutades, et sündis 1967. aastal Ida-Ukrainas Luganskis. Väidetavalt õpib märkimisväärse aja kõikjal üle maailma ärireisidel viibiv ärimees läti keelt.

Bešmelnitskit hakati Eestisse ootama juba kaks aastat tagasi, kui ta ostis Läti suurimad tehased Rīgas piena kombināts ja Valmieras piens. Seejärel peeti võimalikuks, et temast saab Oliver Kruudale kuuluva piimanduskontserni Tere uus omanik.

Enne ühinemist Prantsusmaa piimanduskontserniga Danone teati Bešmelnitskile kuuluvat ettevõtet Unimilk, mis on Kruuda hea äripartner Venemaal. Mees, kelle ajakiri Forbes paigutas mullu 0,5 miljardi dollari suuruse varandusega Venemaa rikaste edetabelis 189. kohale, muutus idanaabrite toiduainete äris ülimalt mõjukaks just pärast Unimilki ühinemist Danone’iga. Tekkis kogu Sõltumatute Riikide Ühenduses (SRÜ) juhtrolli mängiv megakontsern, mille osa ainuüksi hiiglaslikul Venemaa turul ületas viiendikku kogumahust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles