Saladusloor laureaatide ümber

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nobeli preemiate komisjon on kogu auhinna väljaandmise aja jooksul suutnud laureaate hämmastavalt hästi saladuses hoida, arutelu nende üle on 50 aastat varjanud tihe saladuseloor. Vaid möödunud aastal suutis ajakiri Time rahupreemia laureaadi enne Nobeli komiteed teatavaks teha.

Võitjatega võetakse ühendust tavaliselt teatamispäeva varahommikul. Tänavu tahtis näiteks May-Britt Moser tundmatult numbrilt tulnud telefonikõnet esialgu ignoreerida – käimas oli väga põnev arutelu kolleegidega. Tema abikaasa Edvard aga oli parasjagu lennukis ning sai võidust teada maandudes. Möödunud aastal lükati füüsikapreemia väljakuulutamine aga pisut edasi, sest võitjat ennast, Peter Higgsi ei õnnestunud õigel ajal kätte saada – ta viibis reisil ning tal ei ole mobiiltelefoni.

Salastatus ei tähenda aga kuulujuttude puudumist. Kirjanduses peetakse tänavu soosikuks Haruki Murakamit ja keenia autorit Ngugi wa Thiong’ot, ent mainitud on ka eesti juurtega soome kirjanikku Sofi Oksaneni.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles