Edward Lucas: Venemaa hübriidarsenal

Edward Lucas
, ajakirjanik, The Economist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: SCANPIX

Lääs suudab üsna hästi hinnata Venemaa võimekust tava- ja tuumarelvastuse osas. Aga muude relvade puhul?

Ukraina – ning nüüd ka Balti riikide ja muude alade – sündmused on selgeks teinud, et tavapärasel sõjalisel jõul on Kremli arsenalis suhteliselt väike osa. Venemaa relvajõudude tegelik ülesanne pole mitte niivõrd sõdida, kuivõrd provotseerida, hirmutada ja alandada. See hõlmab põikeid teiste riikide õhuruumi (taas Rootsis möödunud nädalal) või ärritavalt õhupiiri lähedal lendamist (Ameerikas). See tähendab õppusi, millel harjutatakse ründamist ja demonstreeritakse uusi relvi (muu hulgas ka valmisolekut tuumarelva kasutamiseks).

Samuti kuulub närvide sõja arsenali majanduslik surve. See võib avalduda ligipääsu äralõikamises Venemaa turule. Selline taktika tekitab majanduslikke raskusi – töötust ja alanevat elatustaset – ning seeläbi poliitilist survet riigijuhtidele, kes tunnevad end juba niigi närvilise ja ahistatuna. Eriti hea relv on energia. Suured energeetikaettevõtted hakkavad kaeblema, kui valitsus ohustab nende kasumit näiteks otsustava toetusega sanktsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles