Pensionäride liit: eakatesse tuleb paremini suhtuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Eakatesse tuleb paremini suhtuda ning nende elukogemust rohkem kasutada, leiab pensionäride liidu esimees Andres Ergma.

Ergma sõnul on tema juhitav Eesti Pensionäride Ühenduste Liit võtnud oma südameasjaks seista selle eest, et eakatest inimestest peetakse lugu ja neisse suhtutakse õiglaselt.

Tema sõnul algab kõik suhtumisest. «Euroopa Sotsiaalharta artiklite 23 ja 30 ratifitseerimine ei muuda suhtumist eakatesse, kuid võimaldaks pöörata sellele suuremat seaduspõhist tähelepanu,» ütles ta.

Ergma sõnul on eakatel väärtuslik elukogemus, mida ei saa omandada õppimise teel ega raha eest.

«Kahjuks ei ole meie radikaalses turumajanduse mudelis leitud selles kasulikku olevat. Halvustades absoluutselt kõike eelmisest süsteemist on halvustamine teenimatult üle kandunud ka üldiselt vanemale põlvkonnale,» ütles Ergma.

«Need rahvad, kes ei austa oma vanemaid, ei jää kestma,» meenutas ta Idamaade mõttetera ning soovitas elukogemuslikke nõuandeid kuulda võtta.

«Ei saa ka öelda, et kõik pensionärid on ülalpeetavad. Üle 25 protsendi neist töötavad ja teenivad oma pensioni ise,» pole Ergma rahul eakate taagana kujutamisega.

«Osaleda oma elukogemust kasutades kasulikus ja võimalusel ka meeldivas tegevuses - see on see, mis võimaldab eakatel tunda end täisväärtusliku ühiskonna liikmena,» rääkis ta.

Ergma sõnul peavad vanaemad või vanaisad nüüd tihti üle võtma vanemate funktsioonid.

Vanavanemad on tema väitel ainsad, kel on aega ära kuulata laste mured, kui vanemad on tööga väga kinni või töötavad hoopis välismaal.

Ergma tõi eakate inimeste tööoskustest rääkides välja, et autot parandatakse siiani mutrivõtmega ning keevitatakse põhimõtteliselt samade tehnoloogiatega nagu 15 aastat tagasi. Tema sõnul korvab teatud uue tehnika mittetundmise töökogemus.

Eesti Pensionäride Ühenduste Liit on pöördunud valitsuse ja riigikogu poole ettepanekuga laiendada töö leidmist ja ümberõpet toetav tööturu teenus ka pensionäridele ja puuetega inimestele, arvestades seejuures osalise tööajaga töötamisega seonduvat.

«Koos tarbijakaitsega kooskõlastame tegevuste vorme, kuidas saaks kasutada eakaid hinnadünaamika jälgimisel,» tõi Ergma välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles