Maivi Ots: varjatud prügimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maivi Ots
Maivi Ots Foto: Erakogu

Jäätmeseaduse vaidlusalune säte tähendab, et omavalitsuse monopol võib kontrollimatult tegutseda ning klientidel puudub monopoli võimaliku omavoli eest igasugune kaitse, kirjutab Maivi Ots, advokaadibüroo Eversheds Ots & Co juhtivpartner.

Riigikogu otsustas 2014. aasta suvel muuta jäätmeseadust, eesmärgiga luua jäätmekorralduses läbipaistev hinnakujundus ning hoida ära monopoli tekkimine prügiveoturul, mille üle tulemusliku järelevalve teostamine võib kujuneda problemaatiliseks. Samuti tõsteti esile, et omavalitsustel võib olla kõrgendatud huvi lasta elanikel prügiveo hinna sees kinni maksta ka omavalitsuse aparaadi ülalpidamiskulud. Just läbipaistmatu hinnakujundus on omavalitsuse prügimonopoli tekke korral elanike seisukohalt suurim ohuallikas ega tohiks olla kellelegi vastuvõetav.

25. septembril 2014 peatati riigikohtu määrusega suviste jäätmeseaduse muudatuste jõustumine kuni vaidluse lahendamiseni riigikohtu poolt. Vaidlusaluse muudatuse sisu on tühistada jäätmeseaduse säte, mille kohaselt saab kohalik omavalitsus tegutseda monopoolse jäätmete veo ja käitlusteenuse vahendajana jäätmevaldajatele. Ehk teisisõnu, kaotada olukord, kus jäätmeveoga tegeleva ettevõtja ainsaks kliendiks ning tasu maksjaks on kohalik omavalitsus, kellel lasub kohustus jäätmevedajate üle arvestust pidada ning arveldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles