Vooglaid: Eesti ühiskond on allakäigu teel

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid Toompeal
Varro Vooglaid Toompeal Foto: Liis Treimann

Kooseluseaduse vastane ja sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juht Varro Vooglaid ütles uuele seadusele viidates, et Eesti ühiskond tervikuna liigub väga vales suunas ning on allakäigu teel.

«Loomulikult on pettumuse tunne, veel enam, et see asi nii napilt läks. Ja mida me oleme näinud selle nädala jooksul- parlament keeldub andmast rahvale otsustamisvõimalust. Ja kui ise on vaja hääletada, siis võetakse välja seadusest need normid, mis nõuaksid vähemalt 51 poolthäält,» kommenteeris Vooglaid tulemust.

Tema sõnul on muret tekitav, et seadus ei saanud parlamendi enamuse toetust, rääkimata rahva enamuse toetusest. «Küsimus ei ole enam kooseluseaduses või selles, mida me arvame homoseksuaalsetest suhetest, vaid küsimus on selles, kas rahvas suudab üldse säilitada usu demokraatia põhimõtete vastu Eesti Vabariigis,» kommenteeris Vooglaid ja lisas, et nähes, kuidas ühte seadust niimoodi läbi surutakse, võib teha seda ka paljude teiste seadustega ja ilmselt tehaksegi.

Tõsine probleem on Vooglaiu sõnul ka see, et president Ilves, peaminister Rõivas, mitmed riigikoguliikmed, ajakirjanikud ja paljud intellektuaalid on tembeldanud sajad tuhanded inimesed Eestis vihkajaiks. «Minu arusaamist mööda normaalses demokraatlikus ühiskonnas peaks olema nii,  et erinevad arvamusi ja tõekspidamisi saab väljendada, nendesse tuleb suhtuda lugupidamisega, neid tuleb kuulata, neid tuleb arutada. Aga kui üks pool hakkab teist lihtsalt vihkajaks tembeldama, süvenemata üldse argumentidesse, siis ei ole mingisugune diskussioon võimalik,» ütles Vooglaid ning lisas, et see on punkt, kus võib tekkida ühiskondlik radikaliseerumine.

«Ma tõesti ei taha, et midagi sellist juhtuks. Ma ütlen veel kord, et sellele protsessile tegelikult needsamad inimesed valavad õli tulle,» arvas Vooglaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles