USA välisministeerium kiitis heaks Javelinide müügi Eestile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas täna Ameerika Ühendriikide valitsusega tankitõrjesüsteemi Javelin ostulepingu, mille järgi saab kaitsevägi moodsad kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemid järgmisel aastal.
Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas täna Ameerika Ühendriikide valitsusega tankitõrjesüsteemi Javelin ostulepingu, mille järgi saab kaitsevägi moodsad kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemid järgmisel aastal. Foto: Liis Treimann

Ameerika Ühendriikide välisministeerium kiitis heaks tankitõrje raketisüsteemi Javelin müügi Eestile, tehingu maht on 55 miljonit dollarit ehk ümberarvutatult 43,3 miljonit eurot.

Eesti on avaldanud soovi osta Ameerika Ühendriikidelt 350 tankitõrjeraketti Javelin, samuti laskeseadeldisi, sihikuid, õpperakette, varuosi ning muid süsteemi kasutamiseks vajalikke komponente.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et lõplikud kogused selguvad siis, kui leping allkirjastamiseks valmis saab.

USA välisministeeriumi hinnangul aitab Javelinide müük Eestile kaasa USA välis- ja julgeolekupoliitikale. «See parandab Eesti võimet seista vastu praegustele ja tulevastele ohtudele ja pakkuda oma strateegilistele objektidele suuremat kaitset,» seisab Ühendriikide kaitsekoostööagentuuri teates.

Järgmiseks peab Javelinide müügi Eestile heaks kiitma ka USA kongress, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul mõistab meie strateegiline liitlane USA, et muutunud julgeolekuolukorras peab Eesti suurendama heidutust võimaliku agressori suhtes. «Uute tankitõrjeraketisüsteemidega suurendame me kaitseväe võitlusvõimet,» ütles Mikser. «Loodame sõlmida lepingu veel selle aasta jooksul ja tagada, et relvasüsteemid jõuaksid Eestisse võimalikult kiiresti.»

Valitsus kinnitas tänasel istungil eelarvemuudatuse, mille järgi saab Javelinide esimese, 16 miljoni euro suuruse, osamakse teha veel selle aasta eelarvest.

Valitsuskabinet tegi tänavu juunis kaitseministrile ülesandeks alustada läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide Javelin hankimiseks ning sõlmida sobivate tingimuste korral ka vastav hankeleping.

Javelinide hankimine on kooskõlas riigikaitse arengukavaga aastateks 2013-2022, mis näeb ette kaitseväe tankitõrjevõime tugevdamist ja uute, kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide hankimist.

Tankitõrjeraketisüsteem Javelin on alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastuses. Tegemist on niinimetatud lase-ja-unusta süsteemiga, mis tähendab, et rakett lukustub pärast väljatulistamist automaatselt sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma, mis suurendab kaitseväelaste ohutust lahinguväljal.

Süsteemi efektiivne laskekaugus on 65 meetrist 2,5 kilomeetrini. Seadme kaal koos kolmjalaga on 11 kilogrammi ning raketi kaal 15,5 kilogrammi. Lõhkepea läbistab kuni 750-millimeetrist soomust.

Alates 1996. aastast saadaval olevat Javelini kasutavad Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Iirimaa, Leedu, Uus-Meremaa, Norra, Iisrael, Bahrein, Tšehhi, Prantsusmaa, Gruusia, Indoneesia, Jordaania, Omaan, Katar, Saudi-Araabia, Taivan, Araabia Ühendemiraadid ja Ühendkuningriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles