Justiitsministeerium loobus mitteabielulise kooselu reguleerimisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justiitsministeerium loobus mitteabielulise kooselu õiguslikust reguleerimisest, põhjendades seda Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vastuseisuga.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmuse sõnul teatas IRL ministeeriumisse saadetud kirjas, et ei toeta täiendavat mehe ja naise vahelise partnerlussuhte riiklikku reguleerimist ega ka abielu sõlmimist või partnerlussuhte reguleerimist samasooliste inimeste vahel.

«Tulenevalt sellest, et koalitsioonis valitseb konsensuse põhimõte ning koalitsioonipartner IRL on antud valdkonna reguleerimise vastu, ei ole justiitsministeeriumil võimalik antud küsimuses praegu mingeid edasisi samme astuda,» ütles Kõmmus BNS-ile.

Eelmisel suvel valmis ministeeriumis mitteabielulise kooselu ja selle õigusliku regulatsiooni analüüs, et fikseerida praegune õiguslik ja sotsiaalne olukord vabaabielu reguleerimise osas.

Analüüs saadeti tutvumiseks ja arvamuse avaldamiseks kõigile parlamendierakondadele ning mitmetele organisatsioonidele, kellelt oodati ettepanekuid selle kohta, kas ja kuidas tuleks kujundada mitteabielulise kooselu õiguslik regulatsioon tulevikus.

Justiitsministeerium sai organisatsioonidelt ja eraisikutelt mitteabielulise kooselu reguleerimise kohta üle 40 ettepaneku, millest osa toetas kooselu reguleerimist, osa oli selle vastu ja osa jäi erapooletuks.

Ministeerium märkis ettepanekute kokkuvõttes, et samasooliste paaride omavahelistes suhetes on reaalsed õiguslikud probleemid olemas, millest levinumatele oleks võimalik pakkuda kompleksset lahendust partnerlusseadusega.

Kehtiva õiguse täiendamine ei täidaks ministeeriumi hinnangul ilmselt oma eesmärki, kuna selle abil oma õiguste ja huvide tagamine eeldaks inimestelt keskmisest kõrgemaid õigusteadmisi.

Samasooliste abielu lubamiseks ei ole Eesti ühiskond justiitsministeeriumi kokkuvõtte kohaselt aga praegu veel valmis ning seda ei soovi ka samasoolised inimesed ise.

Eri soost paaridele poleks partnerluse registreerimise võimalus ministeeriumi hinnangul vältimatult vajalik, kuid kui siduda sellega teatud sotsiaalsed garantiid, võib see olla positiivne, motiveerides paare oma suhet õiguslikult reguleerima ka olukorras, kus abielu ei soovita sõlmida või ei olda selleks veel valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles