Jalutuskäik mineviku hämaratel tänavatel

Triinu Tamm
, tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrick Modiano on üldse viieteistkümnes Nobeli pälvinud prantsuse kirjanik.
Patrick Modiano on üldse viieteistkümnes Nobeli pälvinud prantsuse kirjanik. Foto: AP/Gallimard

Värske nobelist Patrick Modiano (snd 1945) on õnnelik autor, keda armastavad nii lugejad kui ka kriitikud, ja seda juba alates tema esimesest romaanist «Täheväljak» («Place de l’Étoile»), mis ilmus 1968. aastal ja pälvis lausa kaks kirjandusauhinda.

Praeguseks on ta avaldanud ligi kolmkümmend teost, neist enamik on romaanid, lisaks on ta kirjutanud filmi­stsenaariume. Kõrgeid kirjanduslikke tunnustusi on ta saanud varemgi: 1972. aastal ilmunud «Ringbulvarid» («Les Boulevards de ceinture») sai Prantsuse Akadeemia suure romaaniauhinna ja «Hämarate poodide tänav» (eesti keeles ilmunud Tatjana Hallapi tõlkes 1996. aastal) pälvis 1978. aastal ilmudes tähtsaima Prantsuse kirjandusauhinna, prix Goncourt’i. 1996. aastal sai Modiano riikliku elutööpreemia (Grand Prix national des lettre­s) kogu oma senise loomingu eest.

Modiano loomingu kesksed teemad on aeg ja mälu ning need kaks saavad kokku küsimustes, mis keerlevad inimese identiteediotsingute ümber. Tema romaanide peategelased kaevuvad alati kas siis iseenda või oma lähedaste minevikku, et mõista mõnda seal aset leidnud hämarat ja sageli traumaatilist sündmust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles