Eesti võimekaima valla juht: ettevõtjad soovivad siia tulla

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Võrklaev.
Mart Võrklaev. Foto: Toomas Tatar

Täna avalikustatud Geomedia uuringu järgi on Eesti kõige võimekam omavalitsus Rae vald, mille 2010 – 2013 keskmine koondindeks on 82,5 punkti 100-st võimalikust.

Rae valla hea koha tagab stabiilsus eri valdkondades, mida omavalitsuste juures vaadeldakse. Kohaliku omavalitsuse võimekuse mõõtmisel vaadeldakse komponente rahvastik ja maa, kohalik majandus, elanikkonna heaolu ning kolme erinevat võimekust, milleks on organisatsiooniline, finants ja kohalike avalike teenuste osutamise võimekus.

Rae vald on tugevaim kohalikus majanduses. Majandusüksuste arv on Rae vallas olnud pidevalt kasvav. Kui aastatel 2006 -2009 oli see saja 15- 64 aastase elaniku kohta 12,7, siis 2010 -2013 oli number juba 18,6.

«Majandusüksuste arvu kasv näitab, et Rae vald on ettevõtjatele atraktiivne koht ja siia soovitakse tulla. Loodame selles osas ka kasvu jätku,» kommenteeris vallavanem Mart Võrklaev.

Võrklaev möönis, et kindlasti on üheks näiteks nende numbrite taga ABB AS tootmise koondumine Rae valda. Ettevõte pakub täna tööd kuskil 1100-1200 töötajale. «Hea meel on siinkohal lisada, et Rae vallas tehakse koostööd ettevõtetega. Oleme ette näinud alad, kuhu tootmist planeerida ja kui on huvi mõnel ettevõttel Rae valda tulla, siis lepime kokku tingimused, et keskkond saab korralik ja seejärel proovime olla võimalikult kiired menetlustoimingute läbiviimisel.»

Vallavanem viitas Rae valla tugevusele ka finantsilises võimekuses. «Meil on konservatiivne eelarvepoliitika ja põhitegevuse tulemi hoidmine plusspoolel on äärmiselt oluline, sest nii tagame omafinantseerimise võimekuse.»

Vallavanem ei salga, et hea meel on taas kord olla esinumber omavalitsuse võimekuse pingereas, aga sellest olulisem on, et meie inimestel on siin vallas hea elada. «Selle nimel oleme pingutanud palju. Tänavu saab vald juurde 420 lasteaiakohta ning gümnaasiumi ja spordikeskuse laienduse. Samuti uusi teid ja kergliiklusteid ning investeeringute kogumaht küündib tänavu üle 10 miljoni euro.»

Kõige suurem mure on olnud seni lasteaiakohtade puudus, mida viimastel aastatel on juurde loodud 756 ehk siis sama palju, kui oli vallas neid kokku veel neli aastat tagasi. Vallavanem tänab kõiki sotsiaalselt vastutustundlikke ettevõtjaid, kes on kaasa aidanud nii lasteaiakohtade loomisele kui elukeskkonna parandamisele. «Koostöös suudame me olla tugevamad,» ütles Võrklaev.

Kohaliku omavalitsuse üksuste võimekuse indeksi uuringu tellis siseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles