Eesti on ära kasutanud kõik NATO lennutunnid

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing C-17 Globemaster III.
Boeing C-17 Globemaster III. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti on tänavu ära kasutanud kõik NATO strateegilises õhutranspordiprogrammis (SAC) ette nähtud lennutunnid, millega Eesti sai kasutada transpordilennukit Boeing C-17 Globemaster.

Eestile oli tänavu kasutada 35 lennutundi ning kõik need tunnid on ka ära kasutatud, ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste Postimehele.

Lennutunnid kulusid Eesti jalaväeüksuse tagasitoomiseks Afganistanist.

Viimane Afganistanis teeninud üksus, jalaväekompanii Estcoy-17, lõpetas missiooni ja naases Eestisse tänavu mais. Kaitsevägi tõi pärast Afganistanist lahkumist kodumaale ligi 400 tonni varustust.

NATO strateegilise õhutranspordivõime programmi (SAC) raames hankisid selles osalevad riigid ühiselt kolm Boeing C-17 Globemaster III-tüüpi transpordilennukit, mille kasutamine on riikide vahel ära jagatud. Lennukid paiknevad Ungaris Papa lennubaasis. NATO sai esimese lennuki kätte 2009. aasta juulis.

Eesti jaoks on SAC programmis osalemise kogukulu 43,2 miljonit eurot, mis tasutakse 26 aasta jooksul.  

Eesti saab programmi raames igal aastal kasutada C-17 strateegilisi transpordilennukeid kuni 45 lennutunni ulatuses. Lennutunnid on kaubeldavad, see tähendab, et kasutamata lennutunde on võimalik nendest huvitatud riikidele edasi müüa, samuti on võimalik vajadusel Globemasteri lennutunde vahetada.

SAC programmiga on liitunud Bulgaaria, Eesti, Hollandi, Leedu, Norra, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Ungari ja Ameerika Ühendriigid ning NATO rahupartnerlusprogrammis osalevad Soome ja Rootsi. Programm kestab hinnanguliselt kuni 2035. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles