India ja Pakistan said ühise rahupreemia

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli rahupreemia said tänavu 17-aastane pakistanlanna Malala Yousafzai ja 60-aastane indialane Kailash Satyarthi.
Nobeli rahupreemia said tänavu 17-aastane pakistanlanna Malala Yousafzai ja 60-aastane indialane Kailash Satyarthi. Foto: AFP/SCANPIX

Tänavuse Nobeli rahupreemia said ülemaailmselt tuntud noor koolihariduse kättesaadavuse eest seisev pakistanlanna Malala Yousafzai ja seni üldsusele väheteatud, ent aastakümneid lapstööjõu kasutamise vastu võidelnud India aktivist Kailash Satyarthi.

Kaks aastat tagasi pärast Talibani jõhkrat rünnakut eluga pääsenud ja tuntuse saavutanud 17-aastasest Malalast sai eile seega kõige noorem Nobeli rahupreemia laureaat. Ta kutsuti korraks küll keemiatunnist ära, et uudist teatada, ent avalikkuse ette astus ta alles pärast koolitundide lõppu.

«See auhind on kõigile neile lastele, kelle hääl peab saama kuuldavaks,» sõnas Malala pärast kooli Birminghamis, oma uues kodulinnas. Ta kinnitas, et tunnustus julgustab teda vapramalt võitlema, ning rõhutas, et tal on suur rõõm jagada auhinda teise inimõiguste eest seisjaga Indiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles