Tuiksoo tagastas presidendi kantseleile teenetemärgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo, orden rinnas, 2007. aastal presidendi vastuvõtul.
Ester Tuiksoo, orden rinnas, 2007. aastal presidendi vastuvõtul. Foto: Margus Ansu

Maadevahetuse protsessil süüdi jäänud Ester Tuiksoo on tagastanud presidendi kantseleile teenetemärgi, samal protsessil süüdi jäänud Toomas Annus ja Kalev Kangur pole ikka veel teenetemärke tagasi viinud.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas juuli alguses võtta maadevahetuse protsessil süüdi jäänud Toomas Annuselt, Ester Tuiksoolt ja Kalev Kangurilt ära neile antud teenetemärgid. Annuselt ja Tuiksoolt võttis riigipea ära Valgetähe III klassi teenetemärgi ning Kangurilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Presidendi kantselei pressiesindaja sõnul on neist kolmest teenetemärgi tagastanud Tuiksoo.

President on teenetemärgi ära võtnud kokku kaheksalt inimeselt, neist on lisaks Tuiksoole teenetemägi presidendi kantseleile tagasi andnud vaid Aivar Otsalt.

2009. aastal otsustas riigipea võtta Valgetähe IV klassi teenetemärgi Herman Simmilt, Kotkaristi IV klassi teenetemägi Aivar Otsaltilt ning Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi Risto Mikael Teinonenilt.

2010. aastal otsustas president võtta Riigivapi IV klassi teenetemärgi ja Valgetähe II klassi teenetemärgi Villu Reiljanilt ning 2013. aastal Valgetähe medaliklassi teenetemärgi Jaan Aitajalt.

Inimene, kellelt riigipea on oma otsusega teenetemärgi ära võtnud, peab teenetemärgi tagastama presidendi kantseleile.

Teenetemärkide seaduse kohaselt võib president otsustada teenetemärgi äravõtmise, kui on jõustunud kohtuotsus, millega inimene on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises või saavad teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud või isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles