Prantsuse professor saab Nobeli preemia

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Tirole eile oma töökoha, Toulouse’i majanduskooli ees.
Jean Tirole eile oma töökoha, Toulouse’i majanduskooli ees. Foto: AP/Scanpix

Nobeli majanduspreemia läks sel aastal Toulouse’i ülikooli professorile Jean Tirole’il (61) tema uuringute eest turumonopolide ja suurte ettevõtete mõju uurimise eest.

Alates 1980. aastate keskpaigast on Tirole’i uurimistööd toonud uue hingamise monopolide uurimisele. Tema teadustööde tulemused annavad vastuse küsimusele, kuidas peaksid valitsused tegelema suurte ettevõtete ühinemiste ja kartellidega ning kuidas reguleerida monopole.

Varem otsisid poliitikud ja teadlased ühesugust lahendust kõikidele majandusharudele. Peamiselt kasutati lihtsaid printsiipe, nagu teatud monopolistidele hinnalae kehtestamine või konkurentide koostöö keelamine. Nobeli preemia värske laureaadi tööd näitasid, et teatud tingimustes võivad sellised piirangud teoreetiliselt teha head, aga teistes tingimustes tuua rohkem kahju kui kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles