Hardo Pajula: uued klambrid

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Postimees.ee

Kremlis käib koosolek. «Sõbrad, me oleme päris rikkaks saanud,» kõneleb esimees, «meil on kõik olemas: miljonid, villad ja jahid. Kas ei oleks aeg hakata ka inimeste peale mõtlema?» «Täpselt nii,» vastab seepeale istungi sekretär, «ma just valmistasin ette vastava seaduse projekti. Kas 200–300 hinge oleks meile piisav?»

Oktoobri alguses Moskovski Komsomoletsis väga tähelepanuväärse artikli «Pärisorjuslik Venemaa» avaldanud politoloogi Stanislav Belkovski sõnul olevat säärane anekdoot ringelnud Venemaal juba 2000. aastal. Nüüdseks on tegelikkus naljale järele jõudnud. «Täna ei ole Venemaal enam eraomandit, on vaid Putinile kuuluvad pärisorjad,» ütles äsjases usutluses Financial Timesile veel mõned aastad tagasi Venemaa saja rikkama inimese hulka kuulunud laevaehitusmagnaat Sergei Pugatšov. Kolm aastat tagasi Londonisse pagenud Pugatšovi sõnutsi peavad ärimehed elama nüüd sõjaaja seaduste järgi.

Septembri lõpus ilmus Rossiiskaja Gazetas Vene konstitutsioonikohtu esimehe Valeri Zorkini artikkel, kus ta nimetas pärisorjust kõigi selle puuduste juures peamiseks rahvusliku ühtsuse klambriks. «Mitte juhuslikult ei öelnud talupojad ajaloolaste kinnitusel pärast [pärisorjuse kaotanud 1861. aasta – H. P.] reformi oma endistele härradele: «Me kuulusime teile, aga teie kuulusite meile»,» õhkas ülemkohtunik igatsevalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles