Kolm eestlast astusid Austraalias väljapressimise süüdistusega kohtu ette

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Austraalias astusid eile Perthi kohtu ette kolm eestlast, keda prokurör süüdistab riiki tööle tulnud kahe eesti keevitaja ähvardamises ja neilt raha väljapressimises.

Süüdistuse järgi võtsid Andres, Allar ja Marko Austraaliasse tööle tulnud kahelt eesti keevitajalt Lääne-Austraalias Perthis ebaseaduslikult ära nende passid ja pressisid neilt raha välja, kirjutab abc.net.au.

Prokurör Anthony Eyresi sõnul avas Andres internetis tööpakkumisi vahendava veeblilehe Skills4Future, mille vahendusel tuli kaks keevitajat 2012. aasta märtsis Eestist Austraaliasse tööle.  Keevitajad asusid tööle Perthi äärelinnas Welshpooli tehases, kuid enne tööleasumist nõudis Andres kokkulepet, et keevitajad annavad osa oma sissetulekust talle.

Prokuröri sõnul ei olnud Andres enne seda kordagi mõista andnud, et keevitajad peaksid andma talle märkimisväärse osa oma sissetulekust. Süüdistaja sõnul oli tegemist pettusega ja mehed pandi fakti ette alles siis, kui nad olid jõudnud Austraaliasse.

Andres allkirjastas kahe keevitajaga kokkuleppe, mille järgi pidid nad loovutama osa oma sissetulekust töövahendajale. Pärast lepingu allkirjastamist korraldasid Andres, Allar ja Marko meestele niinimetatud «ekskursiooni», mille käigus nad demonstreerisid ohvritele oma kikkpoksi võimeid, märkis prokurör.

Tehases selgus aga, et eesti keevitajate oskused ei vasta nõuetele ja mehed ei saanud seal tööd. Seda teada saades nõudis Andres meestelt passide loovutamist, ähvardades vastasel korral, et ta viib keevitajad «koos kahe sõbraga mägedesse ja korraldavad neile koolituse».

Pärast seda nõudsid mehed, et keevitajad allkirjastaksid lepingu, mille järgi nad peavad tasuma 20 000 Austraalia dollarit ehk ligi 13 800 eurot, kuna nad on tekitanud palju probleeme. Süüdistaja sõnul tundsid keevitajad ähvardajate ees hirmu ja kirjutasid seetõttu paberile alla.

Pärast seda lahkusid ohvrid Perthist ja läksid otsima tööd Austraalia idarannikule. Hiljem kandis üks ohvritest Andrese pangakontole üles 3000 dollarit (umbes 2000 eurot). Mehe sõnul tegi ta seda, kuna kartis enda ja oma Eestis elava ema turvalisuse pärast.

Andres, Allar ja Marko ei tunnistanud ennast süüdi.

Meeste advokaadi Phillip Urquharti sõnul ei saa eesti keevitajate juttu uskuda, kuna nad valetasid Austraaliasse tööle saamiseks oma kvalifikatsiooni kohta. Seetõttu on Urquharti sõnul nende tunnistused ebausaldusväärsed.

Kohtuprotsess jätkub kahe nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles