Rõivas kutsus Indiat laevakaitsjate olukorda lahendama

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad Indias 2014. aasta aprillis pärast kautsjoni vastu vabastamist.
Eestlastest laevakaitsjad Indias 2014. aasta aprillis pärast kautsjoni vastu vabastamist. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Taavi Rõivas kutsus täna India asevälisministrit Vijay Kumar Singhi leidma lahendust 14 Eesti laevakaitsemeeskonna liikme olukorrale Indias.

Rõivas ütles Itaalias Milanos Euroopa-Aasia tippkohtumisel aset leidnud kahepoolsel kohtumisel, et Eesti kodanike olukord ja pikale veninud kohtupidamine teeb talle ja kogu Eesti rahvale muret.

«Me soovime, et meie meremehi koheldaks hästi ja nende küsimusele leitakse seaduste piires võimalikult kiire lahendus, et nad saaksid naasta koju,» rääkis Rõivas.

Kahe riigi suhete edendamiseks tegi peaminister ettepaneku India saatkonna avamiseks Eestis.

Eesti laevakaitsjate kinnipidamisest India vetes on möödas juba rohkem kui aasta. Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 laevakaitsjat, sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget, nende hulgas 14 eestlast. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Detsembris esitati kogu kinni peetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises. Tänavu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada.

Juulis vabastas kohus laevakaitsjad süüdistusest, kuid nad ei ole seni saanud kätte oma passe ja isiklikke asju, et kodumaale naasta. Passide ja asjade tagastamise kohtuotsuse kuulutamine on juba alates suvest veninud.

India ülemkohus New Delhis arutab laevakaitsjate asjade ja dokumentide tagastamist 27. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles