Simson: naistelegi kulub sõjaline ettevalmistus ära

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simsoni sõnul on Jürgen Ligi suhtumine euroopalikus kultuuriruumis vastuvõetamatu.
Kadri Simsoni sõnul on Jürgen Ligi suhtumine euroopalikus kultuuriruumis vastuvõetamatu. Foto: Erik Prozes

Ettevalmistus võimalikuks militaarkriisiks kuluks ära ka naistele, küsimus on pigem Eesti kaitseväe võimekuses võtta ajateenistusse vastu rohkem inimesi, leiab riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

«Kindlasti leiab rolle, mida naised saavad riigikaitses edukalt täita. Võimalikust militaarkriisist on keeruline kellelgi kõrvale jääda ja seetõttu on parem, kui selleks on ettevalmistunud nii mehed kui naised,» arvas Simson.

«Jumal lõi küll inimesed erinevateks aga Samuel Colt muutis nad kõik võrdseks. Nelja kilogrammilist automaati suudab käes hoida nii mees kui naine ja laskeoskustes on mõni naine osavamgi,» sõnas ta.

«Samas on terve rida faktilisi takistusi, miks Eestis hetkel naistele kohustuslikku ajateenistust rakendada ei saa. Võrreldes Soomega, kus valdav enamus aastakäigu noormeestest jõuab kaitseväkke, läheb meil sinna vaid iga kolmas,» märkis riigikogu liige. 

«Eestis on mure pigem sellega, et ei suudeta olemasolevaidki kutsealuseid piisavalt relvastada ja majutada. Puudu on instruktoritest. Oluline on ühiskonna suhtumine sellesse, kas ajateenistusest kõrvalehoidmine on aktsepteeritav või mitte,» leidis Simson.

Samas lisas Simson, et igasugune arutelu ajateenistuse teemal aitab laiendada positiivset suhtumist.

Norrast sai eilse parlamendi otsuse alusel esimene riik Euroopas, kus ajateenistus on kohustuslik ka naistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles