Veel üks riigikogu liige astub kohtu ette

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urbo Vaarmann
Urbo Vaarmann Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohtus algab esmaspäeval kohtuprotsess riigikogu keskerakondlasest liikme Urbo Vaarmanni üle, keda süüdistatakse pistise andmises ja pettuse teel soodustuse saamises.

Tartu kohtumajas toimub esmaspäeval istung kriminaalasjas, milles süüdistatakse soodustuskelmuses ja pistise andmises nii Vaarmanni (37) kui osaühingut Puhkepesa. Soodustuskelmuses on süüdistuse saanud ka Oleg Kuzmin (44) ja osaühing Avicia ning pistise võtmises Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) peaspetsialist Ülle Märss (51). Kohtuistungid on planeeritud oktoobrisse ja novembrisse ning kohtuvaidlus detsembri algusesse, teatas Tartu maakohus.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt taotleti 2010. aasta septembrist 2012. aasta maini Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametist (PRIA) pettuse teel toetust Jõgevamaal asuva hoone rekonstrueerimiseks ja kinnistule välisrajatiste ehitamiseks.

Pettus seisnes süüdistuse järgi omafinantseeringu mittetasumises ja ehituskulude kõrgemana näitamises. Taotlus sai ka positiivse lahenduse, nimelt määrati taotlejale toetus summas ligi 600 000 eurot.

Uurimisandmeil nõustas taotlejat PRIA-le esitatud taotluse küsimustes sama ameti töötaja, kes on saanud kriminaalasjas süüdistuse pistise võtmises. Süüdistuse kohaselt üritas Märss taotleja palvel kiirendada toetuse osamakse väljamaksmist ning väljastas ametiseisundi tõttu teatavaks saanud informatsiooni toetuse menetlemise seisu ja väljamaksete tegemise tähtaja kohta. Vastutasuna korraldati talle sünnipäevapidu ning süüdistatava sugulase poolt korraldatud ürituse reklaam meediaväljaandes.

2011. aasta novembris maksti taotlejale välja osa toetusest summas ligi 100 000 eurot. Ülejäänud summa jäi välja maksmata seoses kriminaalmenetluse alustamisega.

Kriminaalasjas on arestitud kaks ühishüpoteeki kokku 600 000 euro ulatuses. Samuti on arestitud süüteoga saadud vara konfiskeerimise ja konfiskeerimise asendamise tagamiseks Jõgevamaal asuv kinnistu ja selle hoonestusõigus.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

2000. aastast Keskerakonda kuuluv Vaarmann pääses riigikokku mullu oktoobris Tartu linnavolikogu esimeheks saanud Aadu Musta asendusliikmena. Saadikupuutumatuse võttis parlament Vaarmannilt tänavu märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles