N. Liidu hullusärki pugev Venemaa

, tehnikaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist kiiret ja võimsat stratosfääri-kindlust B-52 ihaldasid endale ka punakindralid. Paraku tuli leppida ameeriklastelt mahaviksitud, vanema ja propellerite jõul liikuva nõukogude variandiga Tu-95.
Sellist kiiret ja võimsat stratosfääri-kindlust B-52 ihaldasid endale ka punakindralid. Paraku tuli leppida ameeriklastelt mahaviksitud, vanema ja propellerite jõul liikuva nõukogude variandiga Tu-95. Foto: US Air Force

Valetamine, lääne vihkamine, samas kadestamine ja tehnikasaavutuste kopeerimine oli Nõukogude Liidus normiks ning samas suunas liigub kiiresti ka Putini Venemaa, kirjutab tehnikaloolane Margus Kruut.

Viimasel ajal on palju räägitud Vene Föderatsiooni võimuladviku soovist taastada endise Nõukogude Liidu hiilgus, võimsus ja uhkus. Sellega käis kunagi kaasas ning on ka praegu igapäevaseks saanud vaba ühiskonna väärtuste halvustamine, mida võib idanaabri meedias üha rohkem näha ja kuulda. Lausvaledest kubisevast propagandast pimestatud ja kurdistatud inimesele kinnistatakse iga päev, et arale, vääritule ja allakäinud läänele on Venemaal vastu panna tõelised väärtused nagu au, väärikus ja uhkus. Ning kindlasti lisaks ka teaduslik-tehniline üleolek.

Nagu ajaloo prügikasti kadunud Nõukogude Liit, kannatab Putini režiimi all ägisev Venemaa justkui alaväärsuskompleksi all. Läänt vihatakse, samal ajal aga salaja kadestatakse. On üldteada, et nafta- ja gaasituludest elatuv idanaaber on läänest tehnoloogiliselt mitu sammu maas. Vähegi keerulisem ja nüüdisaegsem tehnoloogia tuleb läänest sisse osta. Näiteks eritehnika arktilise piirkonna naftauuringuteks ja süvamerest pruuni kulla ammutamiseks, aga ka suur osa militaartehnikale vajaminevatest kõrgtehnoloogilistest seadmetest ja aparatuurist. Siinkohal on paslik meenutada nõukaaegset anekdooti, kus Armeenia raadio käest küsiti, et miks Nõukogude Liidus vilte kantakse. Raadio vastas: «Seepärast, et sealse riigi kodanikud saaksid ameeriklastele hääletult järele jõuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles