Raudkull (Accipiter nisus)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudkull
Raudkull Foto: Marko Paloveer

Raudkull on väike, aga osav kütt. Ise vaid hakisuurune, lendab ta halastamatult järele värvulistele ning teinekord isegi tuvidele, et üks korralik kehakinnitus võtta. Kuigi vanarahvas on raudkulli mõnikord ekslikult ka kanakulliks pidanud, siis viimasest eristub raudkull väiksema kehakuju, pikemate jooksmete ning varvaste ja pisut erineva lennupildi järgi.

Samuti võib vaatleja teinekord eksiteele viia see, et raudkulli emaslinnud on isastest tublisti suuremad. Raudkull elab peaaegu igal pool Euraasias ning Eestiski on ta sagedane külaline nii maal kui ka linnas. Kui pesa võib raudkull teha ka tihedate puuvõradega linnaparki, siis küttimiseks vajab ta avatud maastikku ning seepärast võib teda tihti kohata linnades paikades, kus leidub lapike jäätmaad või arendamata piirkond.

Kui juhtute mõnikord pargis, metsatukas või põõsastega karjamaal kohtama ebaloomulikult kõvasti käratsevat vareseparve, siis tasub silmad lahti hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles