Jevgeni Ossinovski: mida me vene koolist õigupoolest tahame?

Jevgeni Ossinovski
, haridus- ja teadusminister (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Eesti riigi eesmärgiks ei tohi olla venelaste sunnitud assimileerimine, aga on oluline, et venekeelne kool tagaks kõrgtasemel eesti keele oskuse ja üldiselt hea hariduse, kirjutab haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski (SDE).

Venekeelse kooli küsimus on juba aastaid kütnud Eesti avalikkuse kirgi ning lõhestanud eesti- ja venekeelset kogukonda täiesti sihitus diskussioonis, mida võiks gadamerlikult kirjeldada sõnadega «võimetus kõneluseks». Erinevate positsioonide esindajad on võimetud omavahel sisuliselt rääkima, kuna kõigil on küll mingi arusaam sellest, mida venekeelse kooliga peale hakata, ent seejuures on vastamata fundamentaalne küsimus, mida me venekeelsest koolist õigupoolest tahame. See on aga omakorda tihedalt seotud sellega, millisena me üleüldse näeme rahvussuhete tulevikku Eestis.

«Kõik eestlased toetavad vene koolide üleminekut eestikeelsele õppele.» Kas pole nii? Õigemini, kõik «normaalsed» eestlased. Mõned skeptikud on ka, aga nad on kas punaprofessorid, kommunistid, kapivenelased, kadakaeestlased või lihtsalt tiblad. No ja muidugi on ülemineku vastu putinistidest venekeelne elanikkond ise, kelle ajud on Venemaa riiklike telekanalite propagandast juba nii pehmed, et nad ei saa enam isegi aru, mis neile endile hea on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles