2014 võib olla maailma ajaloo kõige soojem aasta

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima soojeneb.
Kliima soojeneb. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

USA ilmateenistus teatas, et 2014. aastast võib saada maailma ajaloos kõige soojem aasta.

Andmed keskmistest aastatemperatuuridest pärinevad 1880. aastast, kuude lõikes aga 1981. aastast.

Fotol (all) on näidatud maailmakaardid iga kuu kohta sel aastal. Punane näitab, et temperatuur oli selles paigas vähemalt viis kraadi keskmisest soojem. Sinine aga, et temperatuur oli madalam.

Teadlased ei saa olla veel kindlad, milliseks selle aasta lõpp kujuneb, kuid on põhjust eeldada, et tänavune aasta lööb kuumarekordi. Selleks peavad oktoober, november ja detsember tulema sama soojad kui nende kuude keskmine on sellel sajandil olnud.

Siiani oli neli kuud üheksast rekordiliselt soojad, aprill oli teisel kohal, juuli kolmandal ja jaanuar ning märts neljandal kohal:

Maailmakaardid iga kuu kohta sel aastal. Punane näitab, et temperatuur oli vähemalt viis kraadi soojem 1981-2010. aastate keskmine samal kuul. Sinine, et temperatuur oli madalam. Allikas:
Maailmakaardid iga kuu kohta sel aastal. Punane näitab, et temperatuur oli vähemalt viis kraadi soojem 1981-2010. aastate keskmine samal kuul. Sinine, et temperatuur oli madalam. Allikas: Foto: NOAA Climate.gov NCDC
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles