Eesti kala täiendas seksi ajalugu

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste arvates on kinnitust leidnud, et Devoni ajastul, 385 miljoni aasta eest elanud rüükalad sooritasid järglaste saamiseks suguühte.
Teadlaste arvates on kinnitust leidnud, et Devoni ajastul, 385 miljoni aasta eest elanud rüükalad sooritasid järglaste saamiseks suguühte. Illustratsioon: Joonistus: Dr Brian Choo, Flinders University / Nature

Üks Eestist leitud kalakivistis aitas teadlastel välja selgitada, et suguühet järglaste saamiseks kasutavad elusolendid toimetasid maakeral palju varem kui seni arvati. Seksi pioneerideks võib lugeda umbes 385 miljoni aasta eest elanud rüükalu.

Kummalise luust konksukese, millest sel nädalal ajakirjas Nature avaldatud artikkel alguse sai, leidis ligi 45 aastat tagasi TTÜ geoloogia instituudi teadur Elga Mark-Kurik.

Põlvamaal Leevi külast allavoolu Essi talu maadel asunud Võhandu jõe kaldajärsak peitis rohkesti kalaluid ning Devoni ajastu kalu otsinud Mark-Kurik leidis suure hulga paari sentimeetri pikkuseid välisskeleti plaadikesi. Nende omanikuks oli väike rüükala nimega Microbrachius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles