Idapiir saab tuleva aasta eelarvest kolm miljonit lisaraha

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piir.
Eesti piir. Foto: Marko Saarm

Rahandusminister Jürgen Ligi teeb ettepaneku lisada tuleva aasta riigieelarvesse idapiiri tugevdamiseks veel kolm miljonit eurot, praeguses eelarve eelnõus on idapiiri arendamiseks ette nähtud 900 000 eurot.

Ligi ütles Postimehele, et tal on põhimõtteline ettekujutus olemas, mille arvelt piiri väljaehitamisele kolm miljonit eurot juurde leida. «Olen eelarvele pilgu peale visanud, üks nüanss on veel otsustamata, seega ei taha ma sellest praegu lähemalt rääkida,» ütles ta.

Valitsus otsustas juba septembris kirjutada tuleva aasta eelarvesse idapiirile tehniliste valveseadmete ehitamiseks sisse 900 000 eurot. Koos täiendava kolme miljoni euroga kulutab riik idapiiri tugevdamiseks tuleval aastal 3,9 miljonit eurot.

Siseministeeriumi pressiesindaja Toomas Viks ütles Postimehele, et kolme miljonit eurot lisaraha kulutab siseministeerium eelkõige kontrolljoone puhastamiseks ja maha märkimiseks.

«Osades kohtades on planeeritud piiririba väljaehitamine terviklahendusena, sealhulgas füüsiliste tõkete rajamine ja elektrooniliste valvesüsteemide paigaldamine. Täpsem tööde maht ei ole praegu teada ja töörühm tegeleb vajalike tööde kaardistamise ja prioritiseerimisega,» lausus Viks.

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) alustab idapiiri puhastamist puudest ja põõsastest ning piiririba tasandamist veel oktoobris. Selleks ei ole raha tänavusse riigieelarvesse sisse kirjutatud. Tööd lähevad maksma umbes 700 000 eurot, mille RMK loodab tasa teenida piirilt raiutud puidu müügist. Puhastatava piiriala pikkus on kokku 136 kilomeetrit. Piiril tuleb puhastada kümne meetri laiune riba.

Ligi sõnul oleks idapiirile järgmiseks aastaks tarvis veel lisaks 2,8 miljonit eurot Narva piiripunkti väljaehitamise jätkamiseks, kuid praeguse seisuga selleks järgmise aasta riigieelarves raha ei ole.

Ligi hinnangul tuleks üle vaadata ka Narva piiripunkti kogumaksumuseks märgitud 26 miljonit eurot, mis rahandusministri sõnul tundub kuidagi väga palju.

Narva piiripunkti ehitus algas tänavu suvel. Ümberehituse käigus kerkib senise 500-ruutmeetrise jalakäijate terminali asemel enam kui 1400 ruutmeetrine terminal. Samuti saavad tollitöötajad ja piirivalvurid oma tööks kaasaegsed tingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles