Vabaduse väljaku ekraanil sai näha vanu kaadreid Tallinnast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna südalinn enne II Maailmasõda. Fotod Eero Olanderi kogust.
Tallinna südalinn enne II Maailmasõda. Fotod Eero Olanderi kogust. Foto: Eero Olanderi kogu

UNESCO rahvusvahelie filmipärandi päeva tähistati pealinnas filmipärandi digiteerimisele ja taaskasutusele pühendatud seminariga ning Vabaduse väljaku ekraanil näidati terve päeva vältel Tallinna-teemalisi kroonika- ja vaatefilme.

Vabaduse väljaku ekraanilt sai terve esmaspäeva jooksul vaadata Tallinna-teemalisi vaatefilme ja kroonikaid ajavahemikust 1923-1961, mis pärinevad Rahvusarhiivi filmiarhiivi koostatud DVD-delt «Tallinn enne ja nüüd» I & II.

Tallinna Kunstihoones peetud seminaril tutvustati kultuuripärandi digiteerimiskava, Eesti Filmi Andmebaasi, digiteeritud filmipärandi kasutusvõimalusi hariduses, Rahvusarhiivi filmiarhiivi tänavusi saavutusi filmipärandi vääristamisel ia filmipärandi kasutamist digiõpikutes.

Filmipärandiga seotud üritusi jätkub ka nädala järgnevateks päevadeks. 27.-31. oktoobrini toimuvad Rahvusarhiivi filmiarhiivis ekskursioonid kooligruppidele - nädala jooksul jõuab arhiivi ja seal hoiul oleva filmipärandiga tutvuda rohkem kui 700 õpilast.

Teisipäeval, 28. oktoobril Kinomajas toimuv Eesti filmi teisipäev on pühendatud vanadele tudengifilmidele. Näha saab Peeter Simmi, Arvo Iho, Valentin Kuigi, Toomas Tahveli ja Jaan Kolbergi ülikooliaegseid õppetöid ja diplomifilme.

UNESCO kuulutas 27. oktoobri rahvusvaheliseks filmipärandi päevaks 2005. aastal, et osutada tähelepanu audiovisuaalsetele kandjatele talletatud kultuurimälu - filmide kõrval ka helisalvestused, videod, raadio- ja teleprogrammid - haprusele ja säilitamise vajadusele, ent ka niisuguse pärandi sisulisele tähtsusele maailma ajaloo kui terviku seisukohast. Selle aasta alateemaks on «Ohustatud arhiivid. Teha on veel palju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles