Valjalas kaevati välja esimeste ristitute säilmed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valjala kirik.
Valjala kirik. Foto: HendrixEesti / Vikipeedia

Valjala kirikuaia ees oli eilseks arheoloogiliste kaevamistega päevavalgele tulnud kümme matust koos ehete ja muude esemetega.

«Kas need leiud nüüd unikaalsed on, aga Eestis haruldased on nad küll,» märkis eile kolmandat päeva kolleegidel Valjalas abiks olnud arheoloogiadoktor Marika Mägi. Tema sõnul on sarnaseid hauakohti küll mujaltki leitud (Valjalast leitut peab ta võrdväärseks läinud aastal Virumaal väljatulnuga), kuid arheolooge on Valjalas pannud imestama hauas olnud ehete rohkus, kirjutab Saarte Hääl.

Vasest spiraale, millega kaunistati rõivaid 700–800 aastat tagasi, on ühe luustiku juures päris ohtrasti. «See näitab ka seisust,» lausub Mägi, lisades, et praegu võib kindlalt öelda, et tegemist on vana matmiskohaga, mis jääb ristiusu algusaega, mil eestlaste paganlikud kombed polnud veel taandunud.

«Siin on siis maetud üks Valjala emand, tõenäoliselt esimesi ristituid. Vabadusvõitluse aegne naine, tolleaegne ülik, kes on ristiusu vastu võtnud, kuid nii igaks juhuks on talle vanade eestlaste tavade kohaselt ka esemeid hauda kaasa pandud,» rääkis Mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles