Ansipi kabinetis asub tööle kolm eestlast

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Lepassaar
Juhan Lepassaar Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Komisjoni digitaalvaldkonna asepresidendi Andrus Ansipi kaheksaliikmelises kabinetis asub tööle kolm eestlasest tippametnikku - Juhan Lepassaar, Hanna Hinrikus ja Aare Järvan.

Ansipi kabinetiülem Juhan Lepassaar ütles Postimehele, et Euroopa Komisjoni asepresidentidel on kaheksaliikmeline kabinet.

Praegu viimaseid päevi Euroopa Komisjoni asepresidendi ja transpordivoliniku Siim Kallase kabineti liige ja personaalne nõunik Hanna Hinrikus jätkab Andrus Ansipi kabinetis, kureerides osaliselt ka e-ühiskonna teemasid.

Varem peaministri majandusnõunikuna töötanud Aare Järvan liitub Ansipi kabinetiga 3. novembrist ning jätkab eeskätt majandusteemadega, andes nõu kõigis küsimustes, mis puudutavad majandusküsimusi, finantsteenuseid ja pangandusliitu.

«Üheks teemade ringiks Järvanil saab olema võrgud ja infrastruktuur, mille hulgas on ka 300 miljardi eurone pakett, mille Euroopa Komisjoni president Jean Claude Juncker on välja käinud. Lisaks hakkab Järvan tegelema universaalteenustega. Samuti hakkab Järvan vastutama suhete eest Euroopa Keskpanga, Euroopa investeerimispanga ja teiste rahvusvaheliste finantsinstitutsioonidega,» sõnas Lepassaar.

Ansipi kabinetiga liitub ka rootslane Jörgen Gren, kes hetkel juhib intoühiskonna ja kommunikatsioonitehnoloogia peadirektoraadis digitaalse ühtse turu osakonda. Ansipi meeskonnas hakkab ta tegutsema eeskätt autoriõiguste, turutõkete kõrvaldamise ja pilveteenustega.

Kabinetiülem Lepassaare asetäitjaks saab poolatar Kamila Kloc, kes hakkab kureerima telekommunikatsiooni turu toimimist ning ausa ja võrdse konkurentsi tagamisega seotud küsimusi.

Siim Kallase kabinetist tuleb Ansipi kabinetti üle ka prantslanna Laure Chapuis, kes hakkab tegelema andmekaitse ja justiitsküsimustega, ning vastutama suhete eest Euroopa Parlamendiga.

Kallase kabinetist tuleb üle ka sakslane Maximilian Strotmann, kes ühelt poolt saab nõustama Ansipit kommunikatsiooniküsimustes, teisalt hakkab tegelema e-ühiskonna ja parema seadusloomega.

Ühe kabinetiliikme isik on veel lahtine kuna lõplikku kokkulepet ei ole temaga veel saavutatud, kuigi läbirääkimised käivad. Tegelema hakkab see inimene muu hulgas e-kaubanduse ja tarbijakaitse küsimustega.

Täpsed portfellide jaotused ja valdkonnad selguvad 1. novembril.

Lepassaare sõnul on oluline see, et Ansipi kabinet on sooliselt tasakaalus ehk niisama palju kui on meesliikmeid, on ka naisliikmeid. «Andrus Ansip mainis suvel Riigikogu ees, et tema kabinetis on oluline soolise tasakaalu printsiip, ja loomulikult me pidasime seda kabineti koostamisel ka silmas.

Ansipi kabinetis on enamus liikmed Euroopa Komisjoni pikaajalised ametlikud , välja arvatud Juhan Lepassaar ja Aare Järvan.

«Kõik kabineti liikmed on vaieldamatult oma ala spetsialistid ja tegelenud EL poliitika kujundamisega erinevatest nurkadest väga pikka aega. Neil on selge ülevaade ja arusaam paljudest eri valdkondadest. Need inimesed on erineva taustaga, mis on samuti väga oluline, et anda laiapõhjalist vaadet.  Kabineti taoline koosseis tagab hea suhtlusvõrgustiku Euroopa Komisjonis ja väljaspool» märkis Lepassaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles