Eesti-Georgia parlamendirühm: jätkub ulatuslik inimõiguste rikkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu Eesti-Georgia parlamendirühma hinnanul pole kaks aastat pärast Vene-Georgia sõja puhkemist selle tagajärjed likvideeritud ning jätkub ulatuslik inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumine.

Parlamendirühma esindaja Andres Herkel tõstis esile, et Georgia on astunud samme sõja tagajärgede likvideerimiseks, kuid Venemaa pole täitnud 12. augustil 2008 sõlmitud rahuleppe punkte ja rahvusvaheliste organisatsioonide korduvaid üleskutseid olukorra normaliseerimiseks.

Rühma hinnangul on eriti kahetsusväärne, et suur osa Georgia territooriumist on endiselt okupeeritud, Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõjapõgenikel puudub võimalus naasta kodudesse ning Georgia kodanikel, samuti rahvusvahelistel organisatsioonidel, rahuvalve- ja humanitaarmissioonidel puudub ligipääs okupeeritud aladele.

Nii kutsub Eesti-Georgia parlamendirühm üles Venemaal loobuma Lõuna-Osseetia ja Abhaasia ühepoolsest tunnustamisest ning astuma teisi samme Georgia territoriaalse terviklikkuse taastamiseks.

Samuti soovitakse, et rahvusvahelised organisatsioonid, eeskätt ÜRO-d, OSCE-d, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liitu püsiks järjekindlalt Georgia territoriaalse terviklikkuse nõude juures ja panustaksid omapoolse abiga ning nõuaksid jätkuvalt ligipääsu okupeeritud aladele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles