Illuka mõisa keldrist leiti inimluud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Illuka mõisahoone.
Pildil Illuka mõisahoone. Foto: Priit Pullerits

Illuka mõisa peahoone keldrit tühjaks kaevavad ehitajad leidsid sealt inimluid; muinsuskaitseameti spetsialisti hinnangul toimus matmine kuni kakssada aastat tagasi.

«Näete, õlaluu on poolenisti kivi all; ilmselgelt on see inimene maetud siia enne hoone ehitamist,» ütleb muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna spetsialist Anu Kivirüüt Illuka mõisa peahoone keldris hoolikalt välja puhastatud luid näidates, kirjutab Põhjarannik.

Luid on tegelikult vähe − üksnes õlad ja pool pead. Mõned luud on veel ämbris, koos välja tõstetud pinnasega. Reedest saati, mil keldrit tühjendanud mehed need avastasid.

«Mehed andsid leiust kohe mulle teada ja panid töö seisma,» tunnustab muinsuskaitseameti Ida-Virumaa vaneminspektor Kalle Merilai.

Mõisa peahoone valmis aastal 1888, luud pidid seal juba siis olemas olema ja tõenäoliselt nii pikalt olnud, et neid seal ajal enam miski omavahel koos ei hoidnud. See seletaks ainult osa luude olemasolu.

Väheste luude põhjal oskab ta arvata, et tegemist on 17-20aastase inimesega. «Pakun, et see on naine, aga päris kindel ei ole − kui vaagnaluud pole näha, on keeruline otsustada.»

Mõisaga seotud legendi kohaselt olevat seal kunagi üks tütarlaps elusalt sisse müüritud. Luuleid seda legendi ei kinnita: «Luude asendi järgi saab arvata, et tegemist on tavapäraselt maetud inimesega − peaga enam-vähem loodesse, mis on kristlikule matusele omane,» põhjendab Anu Kivirüüt.

«Ma ei teagi, et mõisahoonete alt oleks varem inimluid leitud,» ütleb Kivirüüt. «Aga ega nendes keldrites ju tavaliselt kaevata ka.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles