Pere iga-aastane puhkus Alliklepa rannas lõppes ootamatult

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rand
Rand Foto: Margus Ansu

Sillode perekond on Alliklepa rannas suviti puhkamas käinud 15 aastat, kuid selle suve puhkus lõppes neile rahatrahviga. 

Kuna perekond on Alliklepa rannas suviti puhkamas käinud 15 aastat, oli nende üllatus suur, kui augusti esimesel päeval sinna sõites oli tee takistatud suurte metsapalkidega. «Teadsime, et juurdepääs randa on olemas ka mööda mereäärt ja otsustasime seda kasutada. Nägime mööda mereäärt sõites tee peal silti «Riigimets» ja ei osanud midagi halba arvata, kuid üllatus tuli, kui truubi kohale oli ette tõstetud suur palk. Otsustasime selle eemale lükata, sest tundus pigem kellegi omavolina, mitte ametlikku läbisõitu keelava märgistusena,» kirjeldas Aime Sillo, kuidas nende jaoks kurb saaga alguse sai.

3. augusti hommikul nägi ta meesterahvast, kes pildistas nende autosid ja haagist. Aime küsimusele, kas probleeme on, vastas mees, et perekond asub tema maa piirimail ja talle ei meeldi kui seal ollakse. «Seletasin, et tema maale pole meil üldse asja. Lõket ei tee ja muid asju teeme labidaga metsa all, mis teda ei puuduta,» ütles Aime ning mees lahkus.

Järgmisel päeval kutsus Aime abikaasa Madis kohale Padise vallavanema, et olukorda selgust saada ning veenduda, et nad ei viibi keelatud alal, kus probleeme võiks tekkida. Vallavanem kinnitas, et tegemist on RMK riigimaaga ning perekond tohib seal viibida. «Selle kinnitamiseks löödi käed, ta ei maininud kordagi 200 meetri seadust,» kirjeldas Aime.

Vahepeal käis Aime tööl ja tagasi Alliklepa randa sõites oli puhkekohta viiv tee suletud suurte raudkividega. Vasakule poole rannapiirile oli üleöö lisandunud ka isevalmistatud märk «autoga läbisõit ja lõkke tegemine keelatud», lisaks ka eravalduse silt.

Mõne aja pärast sai kogu perekond kutse ilmuda Keskkonnainspektsiooni tunnistusi andma. «Nägime pilte, mis olid meie autodest tehtud ning meid süüdistati selles, et viibisime maa-alal, kus on keelatud mootorsõidukiga liikumine. Samuti süüdistati, et viibisime väljaspool teid ja radu ja rannast vähem kui 200 meetri kaugusel,» rääkis Aime Sillo.

Perekond oli imestunud ning seepärast selgitati inspektorile, et antud olukorra vältimiseks sai mõni aeg tagasi spetsiaalselt vallavanem puhkepaika kohale kutsutud. «Kui oleksime teadlikult ja sihilikult tunginud keelatud alale, siis oleks me kõik seal olnud madalamad kui muru. Aga vastupidi- me kutsusime ise, omaalgatuslikult võimuesindaja kohale, et tõde välja selgitada ja veenduda, et meil ei tule pahandusi. Pakkusime ise välja, et lahkume otsekohe, kui seal viibimine on keelatud,» rääkis Sillo. Keskkonnainspektsiooni ametnik ütles aga selle peale, et vallavanema sõnul ei ole sellist jutuajamist ega kohtumist olnud.

Niisiis anti Sillodele valida tavamenetluse ja kiirmenetluse vahel. Et enne inspektori juurde minemist seadust uurides selgus, et Sillod olid tõesti süüdi selles, et viibiti rannast vähem kui 200 meetri kaugusel, tunnistati end süüdi ning maksti trahvid.

Küll aga on nad nõutud, et neid süüdistati liikumises maa-alal, kus on keelatud mootorsõidukiga liikumine ning et nad sõitsid väljaspool teid ja radu. «Mille järgi peaks mööda sõiduteed autot juhtiv inimene aru saama, et tegemist on maa-alaga, kus autodega liikumine on keelatud? Loomulikult keelumärgi järgi. Kus asus autodega liikumist keelav märk? Seda ei olnud,» kirjeldasid Sillod. Nende sõnul ei maininud seaduse rikkumisest ega 200 meetri keelu osas vallavanem mitte midagi.

Perekond oli kindel, et ei viibinud väljaspool teid ja radu, sest nende puhkepaiga tee oli märgitud Eesti teede registris. «Seda oli kontrollitud juba aastaid tagasi. Ütlesime seda ka inspektorile, kes selle peale teatas, et alates 24. juulist 2014 on see tee teederegistrist kustutatud,» rääkis Sillo.

Sillod on arvamusel, et kuna inimesed on harjunud juba vähemalt 15 aastat seal puhkusi veetma, siis seda enam oleks olnud loogiline ning vajalik sinna kohe vastavad keelumärgid paigaldada. «Kui me oleme seal 15 aastat käinud teadmisega, et võime seal olla, siis ei tulnud tõesti selle pealegi, et sel aastal enne puhkusele sõitmist peaks teede registrist otsima äkki on see tee sellel aastal registrist kustutatud,» rääkisid Sillod. Nad on kurvad, et neile tehti kohe trahvi, mitte lihtsalt hoiatust. Korralike kodanikena kutsusid nad vallavanema kohale, et asjasse selgust saada, kuid lõpuks peavad siiski rahatrahve maksma.

Perekonnal on kahtlused, et maaomanik omavolitseb ranna, metsaaluse ja inimestega. Nende väitel on maaomanik, kes tegi ka puhkajatest pildid, põletanud sealsamas lõkkeplatsil kunagi RMK poolt toodud puidust laua ja pingid. Samuti sõidab nende sõnul maaomanik ATVga mööda randa ja metsaalust ringi, vilistades keskkonnaseadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles